Prijava

Vaša prijava

Održana sjednica Izvršnog odbora HZŽ-a


Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija (HZŽ) održao je svoju 56. sjednicu na kojoj se raspravljalo o aktualnim temama kao što su digitalizacija, jačanje kapaciteta javne uprave, utjecaj poreznih izmjena na proračune jedinica regionalne samouprave te problematika javnog linijskog prijevoza. U ime Zagrebačke županije sjednici su prisustvovali Nenad Babić, pročelnik Upravnog odjela za promet i komunalnu infrastrukturu te pročelnica za financije Marina Čolig koja je održala prezentaciju na temu „Utjecaj poreznih izmjena na proračune JLP(R)S“.

Posebno su se analizirale najnovije porezne reforme Ministarstva financija kojima se predlaže preusmjeravanje sredstava koja se koriste za fiskalno izravnanje u povećanje udjela dohotka općinama, gradovima i županijama. Radi se o 17% poreza na dohodak, a sredstva će biti osigurana u državnom proračunu.

„Uzimajući u obzir sve porezne reforme i štetu koju je gospodarstvu cijele zemlje nanijela pandemija koronavirusa te izdatke koje će županije morati namiriti, zalažemo se za pravedniju raspodjelu poreza na dohodak između jedinica lokalne i regionalne samouprave. Smatramo da i županije, i gradovi, i općine moraju jednakomjerno sudjelovati u raspodjeli“, istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.

S predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca razgovaralo se o organizaciji javnog linijskog prijevoza, problematici koja je posebice došla do izražaja početkom nove školske godine. Zaključak je Odbora da održivi županijski prijevoz u svom krajnjem cilju uključuje integrirani prijevoz putnika, s naglaskom na orijentiranost građanima.

Također, razgovaralo se o reformi javne uprave koja je započela 1. siječnja ove godine povjeravanjem poslova ureda državne uprave županijama. Tim činom započela je propulzivnija digitalizacija javne uprave, a rečeno je i da će jedinice lokalne i regionalne samouprave nastaviti raditi na jačanju svojih kapaciteta kroz cjeloživotno obrazovanje službenika. Obrazovne programe Državne škole za javnu upravu predstavio je njen ravnatelj Rudolf Vujević istaknuvši da će programi biti usklađeni s potrebama s terena.