Prijava

Vaša prijava

Razvoj ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji


Predstavljen je „Program razvoja ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji do 2030. - akcijski plan“, kojim Zagrebačka županija želi postati vodeća zelena županija, koja svoj razvoj temelji na ekološkoj i inovativnoj poljoprivredi.

Strateški ciljevi plana su da 100% poljoprivrednih površina bude pod ekološkim uzgojem, da 100% hrane u javnim ustanovama bude iz ekološkog uzgoja te da svi restorani i objekti seoskoga turizma imaju eko jelovnik. Kako bi se to ostvarilo, prioritetima razvoja ekološke poljoprivrede u narednih deset godina navedeni su razvoj sektora za ekološki uzgoj hrane, unapređenje socio-ekonomskih uvjeta sela i poljoprivrednika, kao i unapređenje stanja okoliša i zdravlja stanovništva.

„Smatram da imamo sve uvjete da Zagrebačka županija postane vodeća 'zelena županija'. Ovaj program daje mjere kako do toga doći. Želimo biti županija koja će svoj razvoj temeljiti na ekološkoj i inovativnoj proizvodnji hrane, ali i razvoju pametnih sela. Proizvođačima želimo omogućiti orijentaciju na ekološku proizvodnju, a našim žiteljima osigurati zdravu i kvalitetnu hranu. Siguran sam da ovaj plan može biti primjer i drugim županijama kako u RH pristupiti razvoju ekološke poljoprivrede“, na predstavljanju Programa rekao je župan Stjepan Kožić. Pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković je rekao da je ovo dosad 'najhrabriji program' Zagrebačke županije u poljoprivredi. Program su predstavili njegovi autori Sonja Karoglan Todorović i Darko Znaor iz tvrtke Agro Eko.

„Ljudi imaju percepciju da je ekološka poljoprivreda vraćanje 'na staro', da je to poljoprivreda naših djedova i baka. No, treba ih razuvjeriti. Ekološka poljoprivreda je moderna poljoprivreda, u kojoj se ne kopa motikom, nego se koristi napredna, inovativna tehnologija. Ekološka poljoprivreda je danas među najinovativnijim vidovima poljoprivrede“, rekla je Karoglan Todorović, dodavši da je ekološka poljoprivreda u snažnom zamahu. Program razvoja ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji, nastavila je, u skladu je s EU politikama da 25% površina bude pod ekološkim uzgojem.

„Ovaj akcijski plan je hrabar. Za odlikaše! Da bi Hrvatska u dogledno vrijeme imala 25% ekološke poljoprivrede netko mora potegnuti više. I upravo je Zagrebačka županija ovim Programom ponovno pokazala da ima viziju. Zagrebačka županija je prva hrvatska regija koja je rekla 'želimo biti 100% ekološki'“, dodala je Karoglan Todorović.

U ime Ministarstva poljoprivrede predstavljanju Programa prisustvovao je pomoćnik ministrice Krunoslav Karalić. Rekao je da je ekološka proizvodnja jedan od sektora poljoprivrede u kojemu se kontinuirano bilježe pozitivni trendovi.

„Ekološka proizvodnja čini 7,2% naše poljoprivredne proizvodnje i njome se bavi 5500 gospodarstava“,  rekao je pomoćnik ministrice. U ime saborskog Odbora za poljoprivredu, saborska zastupnica Marijana Petir rekla je da je Program "došao u pravo vrijeme", da je inovativan, da će doprinijeti održivu razvoju i dati dodatnu vrijednost poljoprivrednim proizvodima.

„Zagrebačka županija je uvijek bila vodeća po inovativnim rješenjima u poljoprivredi, a sada i kroz ovaj strateški dokument 'udara temelje' i daje smjerokaz u kojem pravcu treba ići“, rekla je zastupnica Petir. 

U sklopu predstavljanja programa primjere dobre prakse i izazove s kojima se susreću u ekološkoj proizvodnji iznijeli su David Pejić, direktor Zrno eko imanja iz Habjanovca (općina Dubrava), najstarijega ekološkog imanja u Hrvatskoj, Tomislav Tomac, vinar iz Jastrebarskoga i Gorana Derežić iz Šušnjara (općina Križ), vlasnica obrta za proizvodnju ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja.