Prijava

Vaša prijava

Kako izgleda jedan dan palijativnog tima?


Utješiti, olakšati, smiriti, odagnati bol – biti tu za bolesnike i njihove obitelji. Upravo to predano i nesebično svakodnevno rade članovi mobilnih palijativnih timova Doma zdravlja Zagrebačke županije kojima posvećujemo ovaj tekst zahvale povodom 10. listopada, Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi.

U Zagrebačkoj županiji djeluju tri mobilna palijativna tima koji pokrivaju područje cijele županije sa sjedištem koordinacijskih centara u Samoboru, Velikoj Gorici i Ivanić-Gradu. Palijativni timovi s radom su počeli 1. lipnja 2018. godine, a u njihov rad su uključeni stručnjaci desetak različitih profesija – liječnik, medicinska sestra, fizijatar, fizioterapeut, psiholog, psihijatar, ljekarnik, stomatolog, socijalni radnik i duhovnik te volonteri. Članovi timova redovito se dodatno educiraju te razmjenjuju iskustva s drugim palijativnim timovima na nacionalnoj razini kako bi unaprijedili svoj rad i stručnost.

Spomenimo još da su od osnutka mobilni palijativni timovi Doma zdravlja Zagrebačke županije bili u više od 7700 intervencija te se brinuli za 1450 pacijenata. Osim njima, članovi palijativnih timova redovito su i podrška i oslonac članovima obitelji koji zajedno s bolesnikom prolaze teško životno razdoblje.

Inače, palijativna skrb je aktivna, cjelovita briga za bolesnike koji boluju od neizlječive bolesti čiji je cilj umanjiti bol i neugodne simptome bolesti kako bi bolesnik do zadnjega dana njegova života što kvalitetnije živio. Svjetska zdravstvena organizacija je 1990. godine proglasila drugu subotu u listopadu Svjetskim danom hospicija i palijativne skrbi.

Svim članovima palijativnih timova Doma zdravlja Zagrebačke županije ovim putem iskazujemo jedno veliko hvala!

Kako izgleda jedan radni dan mobilnog palijativnog tima Doma zdravlja Zagrebačke županije pogledajte u videu.