Prijava

Vaša prijava

Lovro Stipanović, Josip Oroz i Matija Hržić budućnost kreiraju danas!


Na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2020., održanoj u Zagrebu u listopadu ove godine u konkurenciji više od 180 inovacija i inovatora iz zemlje i svijeta mladi su samoborski inovatori Lovro Stipanović, Josip Oroz i Matija Hržić osvojili dvije zlatne medalje i prestižni juniorski WIPO grand prix.

 Veliki uspjeh ostvarili su pod vodstvom poznatog nastavnika samoborske Srednje strukovne škole Ivana Vlainića, ujedno i predsjednika Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije.

Lovro Stipanović i Josip Oroz zlatnu medalju osvojili su za rad Pro S – pametna utičnica. Pametna utičnica zamjenjuje nekoliko uređaja drugih tvrtki, koji su svojevrsno nekompatibilni odnosno nesigurni. Revolucija je u IoT svijetu jer otklanja velike greške dosadašnjih sustava za pametno upravljanje. Njegova ugradnja je jednostavna u već postojeće instalacije. PRO-S sadrži tri tipke pomoću kojih korisnik ima kontrolu kuće u offline modu neovisno o stanju Internet signala. Razvijeno pozadinsko osvjetljenje koje diže estetsku vrijednost samog proizvoda, te je pogodan za kafiće i restorane jer je lako uočljiv. Sustav sadrži čip za mjerenje potrošnje električne energije, čime kupac može nadgledati sve svoje sustave i regulirati ih po potrebi. PRO S ima i sustav za sinkronizaciju s vremenskom prognozom čime može upravljati kućom u ovisnosti o dobrom/lošem vremenu, a kompletan sustav je kompatibilan s virtualnim asistentima kao što su Amazon Alexa, te HOMEPOD čime daje kupcu potpunu slobodu i nadzor cijele kuće.

Matija Hržić je osvojio zlatnu medalju i veliku nagradu za najbolji rad u konkurenciji škola i fakulteta s radom Pametna pčelarska vaga. Pčelinjaci su često udaljeni i po stotinu kilometara od prebivališta pčelara što onemogućuje redovito nadgledanje. Zbog toga se javlja potreba za daljinskim praćenjem parametara vezanih uz zdravlje i produktivnost pčelinje zajednice, te potreba za zaštitom pčelinjaka od vandalizma i krađe. Zbog čovjekovog negativnog utjecaja na klimu, takva potreba za praćenjem sličnih parametara javlja se kod mobilnih i stacionarnih pčelinjaka, npr. zbog pravovremene prihrane pčelinje zajednice. Postavljanjem košnice na vagu, te implementacijom njenih senzora unutar košnice, pčelaru svi bitni podatci mogu biti dostupni u realnom vremenu. Tako pčelar može pravovremeno djelovati te primijeniti rješenja za uočene probleme kako bi potencijalno spriječio rojenje, gladovanje ili pomor svoje pčelinje zajednice.

U seniorskoj konkurenciji predstavljena je inovacija Mobilni vez, koja omogućuje vezivanje i sidrenje malih brodova i barki u morskim lukama i jezerima, na mjestima gdje je zbog građevinskih uvjeta nemoguća izgradnja fiksnih kamenih ili betonskih vezova. Autori inovacije su Iva Vlainić i Tomislav Pokrajčić, koji su zajedno s koautorima Ivanom Vlainićem i Franom Pokrajčićem osvojili srebrnu medalju. Inovacija omogućava nesmetan izlazak s plovila na obalu ili prelazak na drugo plovilo, te nesmetano kretanje osoba u invalidskim kolicima, za što do sada nije bilo efikasnog rješenja. Na Mobilni vez je ugrađen fotonaponski sustav, koji omogućuje skladištenje električne energije za potrebe osvjetljenja po noći i dodatnog izvora napajanja za plovila. Mobilni vez se montira kao lako sastavljiv ponton, malih dimenzija za skladištenje, a elementi se međusobno povezuju. Veliku primjenu moguća je na područjima nacionalnih parkova, gdje zbog ekoloških uvjeta nije dozvoljena izgradnja ili na udaljenim otocima, gdje je problem dovoza klasičnog građevinskog materijala, ili ukoliko postoji samo povremena potreba za vezom.

Iskrene čestitke na sjajnom uspjehu!