Prijava

Vaša prijava

Učimo od zadrugara – kako napraviti ljekovitu gavez mast?


Mnoge biljke koje nalazimo u prirodi imaju ljekovita svojstva, a jedna od njih je gavez. I dok ga većina prepoznaje po „dlakicama“ na listovima, ono što je ljekovito krije se u korijenu gaveza koji sadrži visoke doze protuupalne tvari – alantoina, a od kojeg se radi poznata gavez mast. Osim što je možete kupiti u brojnim trgovinama, mast možete napraviti i kod kuće! Kako? Znaju to zadrugari iz Učeničke zadruge Pužek brdovečki iz OŠ Pavao Belas u Brdovcu čiji recept pogledajte u videu „Kako napraviti ljekovitu gavez mast?“.

Inače, gavez mast možemo uspješno koristiti kod zacjeljivanja rana, sitnih ozljeda i oderotina stoga ju je svakako korisno imati u svojoj „kućnoj“ ljekarni.

Osim gavez masti, Učenička zadruga Pužek brdovečki u svom asortimanu ima i prirodne sapune te balzame za usne, a bave se i izradom keramičkih suvenira i podmetača za sapune.

Ovaj video nastavak je zanimljivih priča o tome što rade naši zadrugari pod mentorstvom svojih voditelja, a koje objavljujemo na županijskoj web-stranici, YouTube kanalu i Facebooku. Teme se razlikuju od izrade nakita, pečenja keramike i keksića do raznih rukotvorina – a mali kreativci možda i u vama probude želju da se okušate u izradi.

Inače, na području Zagrebačke županije u gotovo 40 učeničkih zadruga djeluje oko 3 tisuće zadrugara, a na ovakav način želimo promovirati njihov rad, trud i kreativnost.