Prijava

Vaša prijava

Zagrebačka županija za stipendije 202 učenika i studenta osigurala više od 2 milijuna kuna


Zagrebačka županija će u školskoj i akademskoj godini 2020/2021. imati 75 novih stipendista – 45 učenika i 30 studenata, a stipendiranje nastavlja 127 mladih koji su zadovoljili zadane kriterije. Stipendije za učenike mjesečno iznose 600 kuna, a za studente 1200 kuna i isplaćuju se svih dvanaest mjeseci u godini za što je osigurano 2.082.000,00 kuna.

Od ukupno 45 stipendija za učenike, 20 ih je dodijeljeno prema kriteriju izvrsnosti, od toga 3 za zanimanja glazbenog smjera. Prema socijalnom kriteriju dodijeljeno je 25 stipendija, od čega 10 za deficitarna zanimanja.

Od ukupno 30 studentskih stipendija 15 stipendija je dodijeljeno prema kriteriju izvrsnosti, od toga 3 stipendije za zanimanja glazbenog smjera, a prema socijalnom kriteriju dodijeljeno je 15 stipendija.

Koliko stipendije puno znače županijskim stipendistima znaju i ovogodišnje dobitnice prema kriteriju izvrsnosti. „To je poticaj da i dalje budem uspješna studentica. Knjige za medicinu su dosta skupe, a treba nabaviti i dodatne materijale, opremu… Stoga je stipendija veliko olakšanje“, rekla je Anamarija Prišćan, studentica pete godine zagrebačkog Medicinskog fakulteta, iz Zdenaca Brdovečkih.

Samoborka Helena Kirschenheuter, učenica drugog razreda XV. gimnazije, ali i prvog razreda Škole suvremenog plesa Ane Maletić, stipendiju je također dobila po kriteriju izvrsnosti. „S obzirom da polazim dvije škole često sam po cijeli dan u Zagrebu. Stipendiju ću trošiti na hranu, opremu, knjige… I na dodatne materijale, s obzirom da ove školske godine sudjelujem i u Erasmus projektu“, kaže Helena.

Budući da ove godine zbog epidemiološke situacije nije upriličena tradicionalna svečanost potpisivanja i dodjele ugovora s novim stipendistima, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić ovom prigodom upućuje iskrene čestitke novim stipendistima kao i svima onima koji su zadovoljili uvjete za nastavak stipendiranja. „Brendirali smo se kao županija znanja. Rezultat je to dugog niza godina ulaganja u naš obrazovni sustav za koji smo i u 2021. godini izdvojili najveći iznos proračuna, čak 186 milijuna kuna, što iznosi više od 40 posto ukupnog županijskog proračuna“, istaknuo je Kožić.

Inače, Proračunom Zagrebačke županije za 2021. godinu je za kapitalnu izgradnju u školstvu osigurano 93 milijuna kuna, čime je obuhvaćeno 13 škola i dvorana od kojih su mnoge već u fazi izgradnje i obnove. Za energetsku obnovu školskih objekata je, pak, osigurano 50 milijuna kuna.

Konačna lista za dodjelu stipendija Zagrebačke županije za školsku godinu 2020./2021. nalazi se ovdje.