Prijava

Vaša prijava

Ministrica poljoprivrede obišla potresom pogođena područja Zagrebačke županije


U sklopu obilaska potresom pogođenih područja, ministrica poljoprivrede Marija Vučković boravila je u općinama Pokupsko i Kravarsko, gdje je obišla poljoprivredna gospodarstva Damira i Josipa Šandora te razrušenu crkvu Uzvišenja svetoga križa.

„Želimo imati što bolji uvid u nastradala poljoprivredna gospodarstva, ali i razgovarati o problemima koji koče njihov razvoj“, izjavila je ministrica, koja je nakon obilaska nastradalih područja obišla i Distributivni centar za voće i povrće u Velikoj Gorici. Rekla je da je ovaj centar udružio hrvatske proizvođače i dodala da će se ovakvi centri, sukladno programu Vlade RH, a kroz višegodišnje financijske okvire, graditi i u drugim dijelovima Hrvatske.

U izjavi za medije nakon obilaska centra župan Stjepan Kožić je iznio podatke o štetama koje je nedavni potres prouzročio na području Zagrebačke županije.

„Prijavljena je šteta na oko 2000 objekata, najvećim dijelom privatnima. No, štete ima i na javnim objektima, na školama i zdravstvenim ustanovama. Žutu naljepnicu dobila je Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Bistra i djecu moramo iseliti u druge prostore, najvećim dijelom u prostore SP 'Naftalan', ali i u prostore izvan Zagrebačke županije“, rekao je župan, još jednom zahvalivši Vladi RH na brzoj reakciji i dodijeljenih 10 milijuna kuna pomoći za hitno otklanjanje posljedica potresa.

Za razgovora s ministricom župan je podsjetio da je Zagrebačka županija prva županija u RH po broju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

„Po mnogočemu smo i 'kotač' razvoja poljoprivrede u Hrvatskoj“, rekao je župan.

S poslovanjem Distributivnog centra i njegovim značajem za proizvođače voća i povrća ministricu je upoznao njegov direktor Hrvoje Bunjevac.

„Ovakvi centri su nužni za opstanak i razvoj domaće proizvodnje. Ovaj centar je i ohrabrio naše dobavljače ne samo da nastave s poljoprivrednom proizvodnjom, već da je i povećaju. Želimo postati vodeći distributivni centar za voće i povrće u RH, posebno u dijelu jagodastog voća“, rekao je Bunjevac. Kapacitet centra je 3000 tona i sve ULO hladnjače su popunjene.

„Iako je lani bio mraz, naše su hladnjače pune jabuka“, rekao je Bunjevac, posebno istaknuvši da je lani Centar plasirao na tržište i 100 tona jagodastog voća, dio toga i u Poljsku.

„Možete imati najkvalitetniji proizvod, ali ako nakon berbe nemate infrastrukturu koja će ga pratiti za njega nema budućnosti. I tu dolazimo mi! Poljoprivrednicima možemo pružiti najkvalitetniju uslugu skladištenja, pakiranja i distribucije njihovih proizvoda“, rekao je Bunjevac.

U obilasku Distributivnog centra bili su i predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Mato Čičak te obnašatelj dužnosti gradonačelnika Velike Gorice Krešimir Ačkar, obojica i saborski zastupnici.