Prijava

Vaša prijava

Održana sjednica Odbora za hrvatske branitelje


Održana je 14. sjednica Odbora za hrvatske branitelje Zagrebačke županije na kojoj su članovi informirani da je u Proračunu za 2021. godinu ukupno osigurano oko 1,8 milijuna kuna za braniteljsku populaciju.

Najveći iznos sredstava, 600.000 kuna, dodijelit će se temeljem javnog natječaja udrugama proizašlim iz Domovinskog rata za prioritetne programe i projekte na području brige za branitelje i članove njihovih obitelji. Natječaj je otvoren do 3. ožujka 2021. godine, a cilj je jačanje kapaciteta udruga proizašlih iz Domovinskog rata na području Zagrebačke županije za pružanje zdravstvenih, socijalnih i humanitarnih usluga putem njihovih programa i projekata koje provode na lokalnoj razini.

Za jednokratne novčane pomoći izdvojeno je 450.000 kuna, dok je za uslugu bolničkog liječenja braniteljske populacije u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju „Naftalan“ u Ivanić-Gradu osigurano 400.000 tisuća kuna. Navedena sredstva dostatna su za desetodnevno liječenje 120 branitelja i udovica smrtno stradalih branitelja.

Ako će epidemiološka situacija dozvoljavati, preostala sredstva utrošit će se na tradicionalnu organizaciju Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije, kao i komemorativnog skupa na spomen obilježju „Trokut – Novska“, a u planu je i organizacija 30. obljetnice Domovinskoga rata.

Članovi odbora informirani su i o javnom pozivu koje je učenicima srednjih škola uputilo Ministarstvo hrvatskih branitelja, a u sklopu kojeg će biti nagrađeni autori najboljih kratkih priča o Domovinskom ratu. Cilj ovog javnog poziva, koji je otvoren do 4. ožujka 2021. godine, je očuvanje sjećanja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata, a više o tome možete saznati ovdje.

Sjednica Odbora za hrvatske branitelje Zagrebačke županije započela je minutom šutnje za preminulim članom, gospodinom Adolfom Paarom. Prvi ratni zapovjednik 151. Samoborske brigade, pukovnik Hrvatske vojske u mirovini i predsjednik organizacije branitelja Hrvatski sokol Samobor ostat će upamćen po svom velikom angažmanu te nesebičnom i predanom radu u Odboru.