Prijava

Vaša prijava

Učinjen prvi korak prema Razvojnom sporazumu


Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić potpisali su, u prostorima karlovačkog slatkovodnog akvarija Aquatike, Pismo namjere o sklapanju Razvojnog sporazuma čime su stečeni uvjeti na njegovu daljnju realizaciju. Potpisivanju je prethodio radni sastanak kojem je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak te čelnici Razvojnih agencija iz svih triju županija: Krunoslav Kralj, Mario Čelan i Stipo Velić.

Pismom namjere učinjen je prvi korak prema Razvojnom sporazumu, a ono što predstoji je usuglašavanje triju županija oko područja suradnje, strateških ciljeva i 10-ak strateških projekata kojima će potom biti omogućeno financiranje iz europskih i nacionalnih izvora. Uvjet je da svaki strateški projekt vrijedi najmanje 50 milijuna eura te da svaki od njih mora doprinijeti razvoju županija.

U ime domaćina županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin naglasila je: „O nama samima ovisi kako ćemo pozicionirati razvoj naših županija, kako ćemo odabrati područja suradnje, projekte i potencijalne izvore financiranja te pomoću europskog novca doprinijeti ostvarenju ciljeva postavljenima u Nacionalnoj razvojnoj strategiji 2030. Na tom putu, od iznimne važnosti je potpora Vlade RH i resornih ministarstava.“

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuo je kako se nada da će se tri županije u što kraćem roku potpisati Razvojni sporazum, na dobrobit svih stanovnika. „Ovaj potres nas je još više zbližio, moramo razmišljati kako što prije sanirati štete, ali i omogućiti što bolju kvalitetu života, jer ćemo time spriječiti iseljavanje“, istaknuo je župan Kožić dodavši da je jedan od prioritetnih projekata širokopojasni internet bez kojeg ćemo teško usvajati nove digitalne tehnologije i loviti korak s onima koji to već imaju.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić ukazao je na niz sličnosti između triju županija koje su i direktno povezane u obrani od poplava. Smatra da se može pripremiti mnogo projekata na području prometne infrastrukture, ali i vjerskog, zdravstvenog i kongresnog turizma.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved dao je punu potporu naporima da se potpiše Razvojni sporazum između triju županija jer to omogućava ravnomjerni regionalni razvoj, ali i znači širu potporu Vlade i resornih ministarstava pojedinim projektima.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak pojasnila je proceduru oko potpisivanja Razvojnog sporazuma, koji je, kako je rekla, alat za ostvarivanje strateškog razvoja. Prvi je korak potpisivanje Pisma namjere, a potom će, u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, trebati odabrati 10-ak strateških projekata.

 

Fotografije: Karlovačka županija