Prijava

Vaša prijava

Počelo cijepljenje protiv bolesti COVID-19


U koordinaciji Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, županijskoga Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije u subotu je cijepljeno 350 građana.

„Kontaktirali su ih liječnici obiteljske medicine, oni najbolje znaju tko je od njihovih pacijenata u prioritetnoj skupini. Nakon Velike Gorice, ovakva cijepljenja bit će organizirana u svim gradovima županije. Ozbiljan je to posao, no za njega smo spremni“, rekao je Leo Šunjić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, dodavši da je do početka ožujka Zavod dobio 14.500 cijepnih doza Pfizerovog cjepiva, 7500 AstraZenecinog i 1700 Moderninog cjepiva. Njima su cijepljeni (i docijepljeni) korisnici i zaposlenici domova za starije, zaposlenici zdravstvenih ustanova Zagrebačke županije i dio pripadnika žurnih službi.

„Dosad je cijepljeno tek oko 8% opće populacije u županiji, nadam se da će se to povećati s pojačanom dinamikom isporuke cjepiva. Veće količine cjepiva, Pfizerovog i AstraZenecinog, očekujemo u travnju, a očekuje se i registracija novih“, rekao je Šunjić.

Velikogoričane su cijepile patronažne sestre županijskoga Doma zdravlja, a uz njih je bilo i troje liječnika.

„U svim gradovima županije organizirat ćemo punktove cijepljenja. U većim gradovima cijepit će šest, a u manjima četiri ekipe, uglavnom patronažne sestre. Danas se u Gorici pokazalo da ovakav oblik cijepljenja dobro funkcionira, a s cijepljenjem će nastaviti i timovi obiteljske medicine u svojim ordinacijama“, rekao je Većeslav Bergman, ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije.