Prijava

Vaša prijava

Župan posjetio Žumberak


Žumberak je najzelenija općina Zagrebačke županije! Ali i općina s najvećim brojem staračkih, samačkih domaćinstava. Općina s 34 naselja.

- Svako selo povezano je asfaltiranom cestom do glavne županijske prometnice. Od 2005. do danas asfaltirali smo 67 kilometara nerazvrstanih cesta - kaže Zdenko Šiljak, načelnik općine. Većina ovih cesta asfaltirana je sufinanciranjem Županije.

- Naša je zakonska obveza skrbiti za ruralne prostore, posebno za manje općine – rekao je župan Stjepan Kožić prilikom obilaska Žumberka u petak.  Župan je boravio u Oštrcu, gdje se sufinanciranjem Županije energetski obnavlja zgrada vatrogasnoga/društvenoga doma, te u Sošicama gdje se kraju privodi gradnja Posjetiteljskog centra, investicija vrijedna 27,5 milijuna kuna, većim dijelom financirana europskim novcem.

- Javljamo se na sve natječaje Županije, pa smo tako sredstva dobili i za uređenje doma u Oštrcu. Ovo je najveći, nekad društveni, danas vatrogasni dom na Žumberku, sagrađen prije 90 godina. Zamijenili smo stolariju, a pred završetkom je izvedba toplinske fasade. Radovi koštaju 148.000 kuna rekao je Šiljak, zahvalivši županu što je i ove godine došao vidjeti kako napreduju radovi koji se realiziraju se sredstvima županijskoga proračuna.

Osim za obnovu doma u Oštrcu, Županija je osigurala sredstva i za obnovu doma u Sošicama, gdje će radovi tek početi. A u Sošicama, središnjem naselju Žumberka, do rujna će biti sagrađen Posjetiteljski centar JU Park prirode "Žumberak-samoborsko gorje". Centar obuhvaća nekoliko objekata, sagrađenih u skladu s tradicionalnom žumberačkom arhitekturom, u kojima će biti multimedijalna dvorana, ugostiteljski sadržaji, sobe s 24 ležaja, ured Uprave parka, kao i prostor za čuvare prirode i Hrvatsku gorsku službu spašavanja. U sklopu Centra bit će i dječje igralište, manje sportsko igralište - za nogomet i košarku, kao i amfiteatar s pozornicom na otvorenom. Svoj prostor u njemu će imati i Hrvatska gorska služba spašavanja.

- Građevinski radovi su gotovi, predstoji još opremanje objekata. Kako je Centar smješten u središnjem dijelu Žumberka, posjetitelji će u njemu moći dobiti sve potrebne informacije žele li odavde na planinarenje ili samo u razgledavanje prirode, žele li obići kulturnu baštinu Žumberka ili se uputiti na neke druge lokacije u želji otkrivanja ljepota ovoga kraja – rekao je Kristijan Brkić, ravnatelj Parka prirode "Žumberak-Samoborsko gorje". Dodao je i da će Centar biti pogodan za školu u prirodi, odnosno višednevnu edukaciju školske djece.

- Želimo da se kroz njega dodatno prepoznaju turistički potencijali ovoga kraja - smatra Brkić. Gradnja centra se s 23,3 milijuna kuna financira sredstvima Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija", ostatak od 4,3 milijuna osigurali su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. 

Tijekom boravka na Žumberku, župan je razgovarao i s liječnikom obiteljske medicine u Kostanjevcu Josipom Ribićem. Ovaj liječnik, koji u Žumberku radi već 30 godina, skrbi o oko 800 pacijenata. Protiv bolesti COVID-19 dosad se cijepilo njih gotovo 50 posto.

- Ljudi su zainteresirani i odazivaju se pozivu na cijepljenje - kaže Ribić. Jedna od onih koja se cijepila je i Marija Vuković iz Javora.

- Kako svi, tako i ja. Mislim da se dobro cijepiti. Na Žumberku sam rođena, a tu ću i ostati! - rekla je sedamdesetsedmogodišnja Marija.