Prijava

Vaša prijava

Novi asfalt dobit će 1800 metara ceste u Bunjanima


Novi asfalt dobit će 1800 metara ceste kroz naselje Bunjani, u općini Križ. Radi se o iznimno prometnoj dionici ceste od Ivanić-Grada prema Popovači, kojoj je sanacija bila nužna zbog velikog broja mrežastih pukotina.

„Ova prometnica je paralelna s autocestom i zapravo bi trebala biti cesta državnoga ranga, ali nije. Dugo smo pregovarali s Hrvatskim cestama da je oni preuzmu, no bez uspjeha“, kaže Tomislav Landeka, ravnatelj Županijske uprave za ceste (ŽUC).

Potrebe za sanacijom županijskih cesta daleko nadmašuju financijske mogućnosti Županijske uprave koja njima gospodari. Financiranje ŽUC-a regulirano je zakonom. Osnovni prihod je naknada koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila, a čija se visina nije mijenjala od 2002. godine. Istovremeno, cijena radova porasla je za više od 50 posto.

„Nekada se za održavanje županijskih i lokalnih cesta izdvajalo i deset lipa iz cijene litre benzina, no to je ukinuto. Kako bi pripomogli ŽUC-u u sanaciji najugroženijih županijskih cesta ove smo godine iz proračuna izdvojili 5 milijuna kuna, a preko upravnih odjela za promet i poljoprivredu 8,2 milijuna kuna za asfaltiranje nerazvrstanih cesta u općinama i gradovima“, rekao je župan Stjepan Kožić u Bunjanima, gdje se upoznao s tijekom sanacije županijske ceste kroz ovo naselje. U sanaciju ceste ulaže se oko milijun kuna (zajedno s PDV-om). 

Ukupno će Županijska uprava za ceste u sanaciju županijskih i lokalnih prometnica uložiti u ovoj godini 21,7 milijuna kuna. Asfaltirat će oko 60 kilometara cesta.