Prijava

Vaša prijava

Ministar Fuchs u obilasku školskih gradilišta: po prvi puta škole i dvorane moći će se graditi iz EU fondova


Gradnja osmogodišnje škole u Luki, projektirane za 240 učenika i jednosmjensku nastavu, jedna je od kapitalnih investicija u školstvu Zagrebačke županije u koje se trenutno ulaže 140 milijuna kuna. Završetak gradnje očekuje se u rujnu ove godine. Prilikom obilaska školskih objekata u zaprešićkom kraju, gradilište ove škole obišao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Obišao je i OŠ Kupljenovo i novosagrađenu, trodijelnu sportsku dvoranu uz OŠ Antuna Augustinčića u Zaprešiću, koja čeka tehnički pregled, a potom i uporabnu dozvolu.

„Zagrebačka županija je definitivno primjer županije koja, zajedno sa svojim gradovima i općinama, izrazito puno ulaže u obrazovanje“, ustvrdio je ovom prigodom ministar Fuchs, dodavši da se sinergijom lokalne i županijske vlasti može učiniti puno dobroga za učenike. Župan Stjepan Kožić je rekao da se gotovo 40 posto županijskoga proračuna ulaže u obrazovanje, te da se projektiranjem novih škola za jednosmjensku nastavu Županija prilagođava standardima Europske unije iz čijih će fondova, u novom programskom razdoblju, moći i povlačiti sredstva za njihovu gradnju. To dosad nije bilo moguće. Ministar Fuchs je rekao da će kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, od 2021. do 2026., obrazovanju biti na raspolaganju oko 7,5 milijardi kuna.

„Od ovoga iznosa izrazito veliki dio ide u gradnju školskih objekata. Bit će to najveća 'škologradnja' u Hrvatskoj, u sklopu koje će biti moguća i dogradnja vrtićkih kapaciteta i gradnja školskih-sportskih dvorana“, rekao je ministar, dodajući da se time stvaraju prostorni kapaciteti za uvođenje cjelodnevne nastave.

Gradnju nove osmogodišnje škole u Zaprešiću, upravo europskim novcem, najavio je gradonačelnik ovoga grada Željko Turk. Rekao je i da se pri gradnji sportske dvorane uz OŠ Antuna Augustinčića primjenjivala moderna tehnologija, pa je primjerice na krovu dvorane postavljena solarna elektrana, koja će školu opskrbljivati električnom energijom.