Prijava

Vaša prijava

Gorički SDP: Umjesto kredita, rebalans proračuna radi očuvanja radnih mjesta

[]

Po prvi puta u svoj povijesti Gradsko vijeće Grada Velike Gorice održalo je elektronsku sjednicu, kojoj zbog novonastale situacije oko COVIDA-19 nisu mogli prisustvovati novinari. Već ranije smo izvijestili kako je na sjednici donijet paket mjera, te da je u pripremi još jedan paket.

Svoje viđenje cjelokupne situacije u svom je priopćenju, koje prenosimo u cijelosti pojasnio i SDP.

„Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća vijećnici HDZ-a, HSU i BM 365 Stranka rada i solidarnosti prihvatili su prijedlog gradonačelnika Barišića i dodatno zadužili Veliku Goricu za 47,5 mil kredita za izgradnju vanjskog bazena, parkirališta, Pump track stazu – što god se pod tim razumijevalo, video nadzor…I TO U VRIJEME PROGNOZIRANE RECESIJE, PADA GOSPODARSTVA I GUBITAKA RADNIH MJESTA UZROKOVANIH PANDEMIJOM KORONA VIRUSA!!!

Zahtijevali smo skidanje ove točke s dnevnog reda, obrazlagali da nije vrijeme za investiranje u programe koji nisu neophodni. Vrijeme je za pomoć građanima, očuvanje poduzetništva i obrta, te očuvanje radnih mjesta. Nije prihvaćeno. Gradonačelnik je obrazložio da kredit ipak treba uzeti „kako bi u slučaju pozitivnog razvoja situacije u kratkom vremenu, mogli nastaviti realizirati započete projekte“. Citirali smo. Zdravstvena struka govori o mjesecima, gospodarstvenici o godinama, a gradonačelnik o kratkom vremenu! Kao u onoj stranačkoj himni: „HDZ zna“.

Suočeni smo s nadolazećom gospodarskom krizom, ne samo u Hrvatskoj. Od odgovorne vlasti tražimo i očekujemo odgovorno ponašanje i nastavak samo onih investicija koje su u završnoj fazi. Sve ostalo treba zaustaviti dok posljedice krize po proračun Grada ne budu jasnije. Smatramo da je potreban rebalans proračuna i usmjeravanje tako „oslobođenih“ sredstava u programe održanja gospodarskih aktivnosti i sprječavanja gubitaka radnih mjesta.

HDZ , HSU i BM 365 Stranka rada i solidarnosti tu odgovornost nisu iskazali.

Odlučili su i da se na 90 dana odgodi plaćanje komunalne naknade i naknade za korištenje javnih površina. To je samo odgoda, obveza plaćanja ostaje za svo vrijeme u kojem poduzetnici, obrtnici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva ne rade zbog mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite. A kada ne rade, nemaju niti prihode. Predložili smo oslobođenje od plaćanja komunalne naknade, komunalnog doprinosa, naknade za korištenje javnih površina i zakupa poslovnih prostora u vlasništvu grada, za cijelo razdoblje u kojemu im je rad obustavljen. Nije prihvaćeno. Gradonačelnik kaže, odluke moraju biti u skladu sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu. A upravo taj Zakon, prema izmjeni od 20.03.2020., daje mogućnost Gradskom vijeću da, u slučaju nastupanja posebnih okolnosti kojima se narušava gospodarska aktivnost, obveznike oslobodi obveze plaćanja dok traju te okolnosti!

Dali su gradonačelniku ovlast da odluči o visini sudjelovanja roditelja u cijeni vrtićkih programa tijekom razdoblja u kojem traju izvanredne okolnosti uzrokovane pandemijom . A vrtići ne rade od 16.03.! Kada ne rade, vrtići ne provode programe u čijoj cijeni bi trebali sudjelovati roditelji. I sada bi gradonačelnik trebao odlučiti koliko će se plaćati ono što se ne provodi! Predložili smo da se za vrijeme u kojem vrtić ne ostvaruje programe zbog više sile ili izvanrednih okolnosti i u tom smislu izrečenih mjera nadležnih tijela, roditelji oslobađaju obveze sudjelovanja u cijeni programa. Ni to nije prihvaćeno. Gradonačelnik odgovara da je brže kada on donosi odluke, i odmah obećava da će od travnja svi biti oslobođeni od plaćanja. Obećavao je Gradonačelnik i ranije, posebno pred izbore, pa ništa…

Zbog neodgovorne vlasti građani Velike Gorice mogli bi imati kolače, ali ne i kruh. Mogli bi imati bazen, parkiralište, Pump track stazu, ali ne i novac za ulaznicu na bazen, automobil koji će parkirati, pa čak ni bicikl kojim će voziti po toj stazi. Jer bi mogli ostati bez radnog mjesta.”

Objava Gorički SDP: Umjesto kredita, rebalans proračuna radi očuvanja radnih mjesta pojavila se prvi puta na 01Portal.