Prijava

Vaša prijava

Online nastava donijela je više slobode, ali stečeno znanje je upitno

[]

S početkom školske godine, opet dolazi i neizvjesnost kako će ona biti održana, hoće li opet online ili ipak uživo, a možda će se kombinirati.

Od pojave pandemije odnosno nastanka čitave situacije s online nastavom, krenula je i rasprava kakve posljedice donosi online nastava. Svi se slažu da je model u kojem se nastava održava uživo najbolja zbog međusobne interakcije.

-U zadnje dvije godine imamo dio nastave uživo, dio online. Isto tako neka područja su imala više nastave uživo, neka manje i jasno je da nikada nijedna online nastava ne može zamijeniti nastavu uživo- kaže Mario Božurić, profesor u Elektrotehničkoj školi u Zagrebu i Regionalnom centru kompetentnosti Ruđera Boškovića.

-Osim prenošenja nastavnih sadržaja, onaj neposredni kontakt u učionici je nešto što je isto tako izrazito bitno prilikom prenošenja nastavnih sadržaja- dodaje profesor Božurić.

Postoji tvrdnja da je online nastava u ove zadnje dvije godine, imala dosta negativnog utjecaja na djecu, odnosno na učenike jer su cijeli dan izloženi tehnologiji, dakle sve je preko računala, tableta i slično.

-Ja ne mislim da su djeca ljenija, već da su se samo prilagodila okruženju koja od njih zahtijevalo upravo ovakav oblik obrazovnog rada, a vrlo se lako prilagoditi nečemu što ti daje puno više slobode i zahtjeva puno manje vlastitog truda ili nekakvog fizičkog odlaska na nastavu- rekao je profesor Božurić.

Smatra da učenici koriste ovaj model i ovo vrijeme kada su cijelo vrijeme kod kuće, da uče kada to žele i koliko to žele. Također mnogi profesori se nisu snašli u samom modelu online nastave.

-Tu nastaje problem jer su učenici kod nekih nastavnika imali nastavu u realnom vremenu, dakle prema rasporedu, a kod nekih nastavnika se svela na dopisivanje preko mailova, WhatsAppa, gdje nije bilo direktne komunikacije, interakcije između učenika i nastavnika- kaže profesor Božurić.

Kod online nastave javlja se problem, odnosno pitanje što će biti s djecom kad se jednog dana vrate u škole, odnosno kada se sve vrati u normalu.

-Govorimo o periodu od dvije godine, gdje nemate kontinuirani obrazovni proces koji je stalno bio prekidam s nekakvim devijacijama koje nisu redovni dio obrazovnog procesa, od štrajka do korone i naravno da učeniku, koji je dvije godine učio na ovaj način, nije jednostavno odbaciti sve to skupa i prilagoditi se onom redovnom obrazovnom procesu- ističe profesor Božurić.

Hrvatska je navodno na pragu novog vala i samim time, situacija je neizvjesna. Profesor naglašava da je nastava uživo važna zbog stvari kao što su izgradnja vještina, znanja, ali i stavova učenika, a to je sve važno za razvoj društva.