Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica dobila svoj prvi sushi bar: ‘Vjerujemo da će se ovdje zavladati sushi manija!’

[]

Na prvu, ništa se tu nije posebno promijenilo. Uz onaj noviji rotor, odmah na uglu, i dalje je caffe bar Leggiero, jedno od popularnih goričkih odredišta za kavu, možda i kolač, a odnedavno se tamo s druge strane smjestio i novi natpis.

“Gyotaku”

Ispod su i manja japanska slova, ali i “sushi” na latinici, pa će oni rijetki japanolozi među nama, ali i svi ostali, moći pročitati da se tu radi o poslastici rođenoj u Japanu s nedavno otvorenim prebivalištem u Velikoj Gorici, o novome momentu u gastronomskoj ponudi ovoga grada, o sve većem trendu među Hrvatima, o hrani koja je u rodnom Japanu više od hrane, a u zapadnoj Europi sve popularnija. Prevedeno na najjednostavniji mogući jezik, radi se o sirovoj ribi na nekoliko načina…

– Iznimno smo zadovoljni prvim reakcijama Velikogoričana, stvarno su iznad svih očekivanja, no svjesni smo kvalitete našeg sushi asortimana i vjerujemo da će se sushi manija u Velikoj Gorici u budućem vremenu sve više razvijati, na radost svih ljubitelja sushija – kaže nam chef Mladen Križanović.

I doista, posebice u Zagrebu sve se više konzumira sushi, o čemu će najviše reći činjenica da je brend Gyotaku sushi već 13. koji je otvoren! I prvi ikad u Velikoj Gorici, koja nikad nije imala sushi bar. Za početak ga ima u jednom diskretno izdvojenom dijelu kafića Leggiero Bara.

– Nažalost, uvriježeno je mišljenje da u Velikoj Gorici nedostaje gastronomskog sadržaja koji se mogu pronaći u gradovima slične veličine stoga i Gyotaku želi biti primjer da se i takvi stereotipi mogu promijeniti. Problem je očito u tome što ipak treba malo poduzetničke hrabrosti da se na tržište donesu neki drugi oblici gastronomske ponude – vjeruje chef Križanović.

Ljudi dolaze ciljano, pa biraju iz ponude u kojoj su hosomaki, uramaki i nigiri varijante sushija, u kojoj su i kozice, i losos, i avokado, i mrkva, i krastavac, i tuna… I sve to posloženo u formi malih rolica umotanih u nori alge, prilagođeno našem, zapadnom tržištu.

– Da, bude i onih koji su u startu skeptični, to su novi konzumenti koji još nisu degustirali sushi, što i ne čudi previše, jer ipak se radi o hrani na koju domicilno stanovništvo nije naviklo, koja nije tradicionalna. Potencijalna odbojnost nestaje kad pojedete prvi zalogaj i kada shvatite o kakvoj se deliciji radi – uvjerava Mladen, majstor za sushi, pa dodaje:

– Teško je izdvojiti selekciju sušija koja je najpopularnija među Goričanima, budući da je izbor zaista širok. Naši ‘boksevi’ su kreirani prema načelu da svaki konzument može odabrati varijantu koju najviše preferira. Svakako je na prvom mjestu losos u svim varijantama, no nimalo ne zaostaju selekcije s tunom kozicama ili vege varijante.

I svatko tko odluči isprobati sushi na prvome mjestu u našem gradu na kojem je to moguće, bit će u sigurnim rukama. Mladen Križanović, naime, ima završenu Tokyo Sushi Academy, mjesto na kojem se uči raditi najbolji sushi na svijetu.

– Moja ljubav prema sushiju nastala je iz nekakve ‘opsjednutosti’ japanskom kulturom od malih nogu. Kad sam dobio priliku baviti se time, iako nisam išao u školu za kuhara, odmah sam je prihvatio. Sushi u Japanu je svakodnevica i može se naći na svakom koraku u raznim kategorijama. Pretpostavka je da svaki Japanac zna raditi sushi, no to uistinu nije tako. Oni se, naime, specijaliziraju za vlastiti posao do te mjere da se ne stignu baviti time, a zbog same dostupnosti nemaju niti potrebu. Japanci sushi doživljavaju ne samo kao hranu, nego i kao jedno od nacionalnih blaga koje upoznaje globalnu scenu s njihovom kulturom – prepričava Križanović.

Gyotaku, najveći i najbrže rastući lanac sushi barova u Hrvatskoj, dosad je posao širio gotovo u pravilu u velikim shopping centrima, a u goričkom slučaju želja je pokazati da je moguće da njihov sushi, upućeniji kažu neobično dobar za kriterije masovne proizvodnje, funkcionira u drukčijem kontekstu. Riječ je o zdravoj i niskokaloričnoj namirnici, a mnogima i iznimno ukusnoj.

– Zašto bih nekome preporučio sushi? Zato što se sastoji od lako probavljivih i nutritivno bogatih sastojaka, zato što je izrazito ukusan, ali i vizualno interesantan. Dođite i probajte! – pozvao je chef Mladen.

Eto, tko je rekao da se u Gorici ne može pojesti dobar sushi…