Prijava

Vaša prijava

Plave, žute i smeđe kante – što, gdje i kako?

[]

Novi sustav gospodarenja otpadom na području Grada Velike Gorice službeno je počeo početkom ožujka. Razvrstavanjem korisnog otpada na kućnom pragu postali smo dio europskog kruga koji se odlučio za recikliranje. Kako bismo malo olakšali nedoumice oko toga u koji spremnik, koje boje ide što, donosimo kratki vodič.

Najviše se premišljamo oko toga što zapravo ide u biootpad, SMEĐI spremnik, pa znajte da se u njega može odlagati: kuhinjski otpad (ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostatci kruha, listovi salate, blitve, kelja i sl.), vrtni ili zeleni otpad (uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća i sl.),male količine ostalog biootpada (kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice, male količine papira u koje su bili zamotani kuhinjski otpaci), izmet i stelja malih kućnih ljubimaca (npr. hrčaka, kunića, ptica)

U smeđe spremnike NE SMIJE se odlagati: bilo kakve tekućine, kosti, vlažne maramice, higijenski ulošci, pelene, izmet ljudi ili većih kućnih ljubimaca (psi, mačke itd.), kutije za jaja koje nisu od recikliranog kartona, ostaci duhana, opušci, sadržaj vrećice iz usisavača i sl.

Ne stavljajte biootpad u plastične vrećice ili folije, radije koristite reciklirani papir za oblaganje i umotavanje vlažnog biootpada ili izravno ispraznite kantu/vrećicu koju držite u kuhinji. Vrećicu ni u kojem slučaju ne bacajte u smeđu kantu, osim ako je na njoj izričito naznačeno da je načinjena od biorazgradive plastike, već zaprljanu vrećicu bacite u miješani komunalni otpad.

U PLAVE spremnike treba odlagati: novine, časopise, prospekte, kataloge, bilježnice, knjige, telefonske imenike, slikovnice, pisaći i kompjuterski papir, pisma, uredske tiskovine, papirnate vrećice, mape, kartonske fascikle, valovitu ljepenku, kartonske kutije (bez  ljepljive trake, plastike, stiropora i dr.).  U plave spremnike ne smije se odlagati: indigo papir, ugljeni papir, fotografije i foto papir, zauljeni i prljavi papir, gumirane etikete, pelene i sl.

U ŽUTE spremnike treba odlagati: polietilenske vrećice, folije, filmove, mjehurastu ambalažu – na sebi mogu imati oznake: PE-HD, PE-LD, PET, PP i sl.; boce od jestivog ulja, destilirane vode, sredstava za čišćenje i pranje, kozmetike, lijekova (osim citostatika), prehrambenih prizvoda i sl., čaše i posude od jogurta, sira i sl., ambalažu za razne prehrambene proizvode od pjesnastog polistirena (stiropora) , višeslojnu ambalažu (tetrapak), ostale proizvode od plastike: boce za osvježavajuće napitke, čepove, plastične tanjure, pribor za jelo i sl., konzerve od hrane i limenke od pića.

U žute spremnike ne smije se odlagati: plastičnu ambalažu i limenke s ostacima od boja, lakova i motornih ulja, plastičnu ambalažu i limenke s ostacima od kemikalija, boce i limenke od zapaljivih i eksplozivnih tekućina, boce i limenke pod tlakom (npr. propan/butan boce)

Dodatne savjete i informacije možete pronaći i na mrežnim stranicama VG Čistoće.