Prijava

Vaša prijava

Gradonačelnik Ačkar: Gorica izdvaja više od trećine proračuna za obrazovanje, osigurali smo sve potrebno za naše učenike, povećali naknade za srednjoškolce i broj stipendija

[]

Osnovne škole na području Velike Gorice u ponedjeljak, 4.rujna, otvaraju vrata za 5500 učenika, među kojima će se naći i 628 prvašića. Grad Velika Gorica na razini cijele Hrvatske najviše ulaže u školstvo, više od trećine proračunskih sredstava, istaknuo je, među ostalim, gradonačelnik Krešimir Ačkar, na konferenciji za medije uoči početka nove školske godine i to u OŠ Nikole Hribara, koju je nekad i sam pohađao.

– Za predškolski odgoj, obrazovanje i školstvo izdavajmo čak 35 posto sredstava iz našeg proračuna, a upravo su i to prepoznale brojne mlade obitelji koje ovdje vide svoju budućnost. Osobito veseli što je ove godine upisano 45 prvašića više nego prošle godine. Mi nastavljamo s ulaganjima u nove kapacitete.  Više od 2,7 milijuna eura je predviđeno ove i sljedeće godine za izgradnju škole i vrtića u Dubrancu, gdje radovi napreduju i koje ćemo obići za nekoliko dana. Također i vrtići u Kolarevoj i Pokupskoj ulici, gdje će kapacitet biti 200 djece, čime ćemo riješiti pitanja prenatrpanosti vrtića, kao i djece koja će se tijekom godine upisivati  – najavio je gradonačelnik.

Što se tiče novih škola, rekao je kako su u izradi idejna rješenja za izgradnju osnovne škole u Kurilovcu, koja bi trebala biti dovršena u roku dvije do tri godine, i nadogradnju OŠ Eugena Kumičića, a krenula je i izgradnja nove škole u Dubrancu. Grad nastavlja i s višegodišnjim projektom financiranja pomoćnika u nastavi u osnovnim školama.

– Ove godine zapošljavamo 92 pomoćnika za 94 djece s teškoćama. Financijska vrijednost projekta je 654 tisuće eura, od čega su bespovratna sredstva oko 380 tisuća, a naše učešće je 40 posto sredstava. Ono što se pokazalo kao problem, jer to je ipak odgovoran posao, je iznos satnice, pa mi je drago što će sada nova satnica za pomoćnike u nastavi iznositi će 4,64 netto, što je povećanje od 30 posto u odnosu na prošlu godinu, a taj će se iznos još povećavati. Pomoćnicima će biti plaćeni troškovi prijevoza, kao i božićnica, uskrsnica, regres i darovi za djecu – istaknuo je.

Besplatni udžbenici i ovo godine osigurani su od strane Vlade Republike Hrvatske, a radne bilježnice, likovne mape i ostali radni materijal financirao je grad, za što je iz proračuna izdvojeno 365 tisuća eura.

– Ukupna vrijednost radova koje smo tijekom ljeta imali u školama je veća od 200 tisuća eura. Školski prijevoz je tradicionalno besplatan za sve učenike, za što se iz proračuna izdvaja milijun i 350 tisuća eura. Grad financira i radna i materijalna prava učitelja u produženom boravku, kojih će ove godine biti ukupno 25. Od ove godine su i dva nova, jedan u OŠ Nikole Hribara i u OŠ Jurja Habdelića. Roditelji plaćaju obrok 2 eura po danu za dijete koje ide u produženi boravak, a sve ostalo plaća Grad. Nastavljamo i s Vladinim projektom školske prehrane, kojim su obuhvaćeni svi učenici osnovnih škola, sve škole imaju kuhinje i one se stalno dodatno opremaju – rekao je gradonačelnik Ačkar.

Za sve redovne učenike srednjih škola s boravištem i prebivalištem u Gorici također je omogućen besplatni prijevoz,uz sufinanciranje Vlade od 75 posto i Grada od 25 posto, a  povećana je jednokratna novčana naknada i sad iznosi 120 eura. Zahtjevi za ostvarivanje tog prava predavat će se od 7.rujna do 6.listopada, a sve će informacije biti objavljene i na službenim stranicama Grada.

– Tu su i tradicionalne stipendije za srednjoškolce i studente, a novost je da iste povećavamo sa 30 na 50 učenika, a uveli smo i stipendije za učenike koji ostvare rezultate i odlaze na državna i međunarodna natjecanja. Također bih završno poručio kako će prvih dana nove školske godine na svim prilazima osnovnih škola članovi udruga branitelja i naših DVD-ova pozorno paziti na sigurnost djece na prometnicama – završno je poručio gradonačelnik Krešimir Ačkar.

 

 

Naslovna i fotografije u članku: G.Kiš/cityportal.hr

Ova objava Gradonačelnik Ačkar: Gorica izdvaja više od trećine proračuna za obrazovanje, osigurali smo sve potrebno za naše učenike, povećali naknade za srednjoškolce i broj stipendija se prvi puta pojavila na cityportal.hr.