Prijava

Vaša prijava

FOTO Danas je njihov dan! Gotovo 700 prvašića krenulo u goričke škole, evo kako je bilo u Kvaterniku

[]

Počela je nova školska godina za ukupno 5500 učenika goričkih škola, a prvi put u školske klupe sjeda 658 prvašića, njih 45 više nego li prošle godine. U 26 osnovnih škola ovaj dan je obilježen i posebnim priredbama dobrodošlice za prvašiće, a tako je bilo i u najstarijoj goričkoj školi, OŠ Eugena Kvaternika. Uzbuđeni su bili svi redom, i đaci prvaci, roditelji, učiteljice, kao i nešto starije generacije koje su im pripremile poseban program uz recitacije, pjesme i lutkarsku predstavu.

Prvi ulazak u školu nestrpljivo je čekala i Paola, gdje ju već očekuje i stariji brat. Ispričala nam je sve o tome kako se osjeća na ovaj posebni dan.

– Super mi je, veselim se školi, sama sam se obukla, mama mi je napravila pletenicu, a ja sam si sama spremila torbu. Mama mi je kupila torbu, jako mi se sviđa, jer su tu princeze Ariela, Zlatokosa i Pepeljuga – otkrila nam je Paola.

Foto: Paola i Nikolina Zaman Brcković, prvi dan škole OŠ E.Kvaternika

Obitelj Zaman Brcković jedna je od novodoseljenih u naš grad u koji su se, kako nam kaže mama Nikolina – zaljubili!

– Doselili smo se prije tri godine iz Sesveta, sin Borna ide ovdje u peti razred , a Paola nam kreće u prvi razred, tako da je već jedan prvi dan škole iza nas. Mislim da je najbitnije da su djeca svjesna toga kako sad kreću u školu i što to znači, da s njima razgovarate, ali već su ih jako dobro pripremili i predškoli, tako da su oni spremni. Jako smo zadovoljni životom u Gorici, sve je nekako blizu, baš nam je super grad, jako sam ju zavoljela, imamo sve što nam je potrebno – rekla nam je Nikolina Zaman Brcković.

Foto: Maja i Lara Šaf i Sandra i Julija Blagus, prvi dan škole u OŠ E.Kvaternika

Među prvašićima je i Lara Šaf, djevojčica sa specifičnim invaliditetom. Naime, rođena je bez lijeve ruke. No, mama Maja ističe, kako se Lara sjajno nosi s bezbroj znatiželjnih dječjih pitanja, te kako joj je potrebna minimalna asistencija za samostalan rad.

– Lara je tako rođena, a sad je već puno lakše, čovjek shvati kako to nije nedostatak, nego jedna mala prepreka. Sad kreće u prvi razred, jako je uzbuđena, zanima ju što će se tu raditi. Naviknula je već na puno pitanja, svi u školi su upoznati s njenim slučajem, obzirom na status ima pravo na asistenta, no mi smo napomenuli da je tu potrebna minimalna pomoć. Djeca reagiraju svakojako, od onih koji ne primijete uopće, do onih koji znaju i zadirkivati, no nama je sve to normalno, klinci su klinci. Ona je strpljiva, sve objašnjava, prva dva-tri tjedna će biti tako, a na njoj je isto da se izbori – rekla nam je Maja Šaf.

Neki od prvašića jedva su dočekali prvi dan škole, pa su budni od ranog jutra!

– Naša Julija je jaako uzbuđena i budna je još od 6 ujutro, jedva čeka upoznati nove prijatelje. Imamo već iskustva, jer nam stariji sin ide u peti razred, ali taj prvi dan je uvijek poseban i jedno lijepo iskustvo – rekla nam je Sandra Blagus.

U Kvaternik je ove godine upisano 76 prvašića, a država i Grad su se pobrinuli da ih na klupama dočeka baš sve što im je potrebno, od udžbenika, preko radnih bilježnica, likovnih mapa, a našla se tu i pokoja čokoladica za još slađi početak. Škola ih dočekuje i s novouređenom blagovaonom, te novim sigurnosnim sustavom ulaska, o čemu više možete pročitati OVDJE.

Ravnateljica, Monika Brleković, podsjetila nas je na legendarne Smogovce i onu dobro znanu Hitrecovu rečenicu, ‘Oni su mali, ali su veliki. Odnosno hoću reći, oni nisu tako mali, ali su dovoljno veliki da ne budu mali’, te poručila prvašićima na njihov dan kako je to početak jednog putovanja na kojem će stjecati puno znanja, novih uspomena i novih prijatelja. Imala je poruku i za roditelje.

– Teško je opisati što osjećate dok gledate svoje prvašiće, čini se kao da ste ih jučer doveli iz rodilišta, a danas su već sami izabrali što žele obući za prvi dan škole. Prirodno je da se malo i bojite, ali znajte kako su vaša djeca došla u sigurno okružje. Vi roditelji i mi djelatnici škole moramo biti najjači saveznici kako bismo postigli cilj, a to je da se dijete raduje odlasku u školu i nađe svoj put. Bit će i uspona i padova, no to ćemo zajedno rješavati. Nemojte brinuti o markiranoj odjeći, učimo djecu da im na majci piše – čovjek, prijatelj, zaštitnik. Redovito se informirajte, ako dođe do problema, dođite u školu i zajedno ćemo riješiti – rekla je ravnateljica Brleković.

Sve prisutne je došao pozdraviti i gradonačelnik Krešimir Ačkar, koji je priznao kako je taj miks osjećaja straha i uzbuđenja u potpunosti shvatio tek kad je i njegov sin Borna krenuo u prvi razred.

– Potičite dijete na toleranciju, ona je najbitnija, na dijalog, na prihvaćanje. Roditeljski strahovi kad dijete kreće u školu su nam svima zajednički. Svijet može biti bolji samo ako smo mi takvi. Veseli nas što smo upisali 45 djece više u Velikoj Gorici nego prošle godine, a vidimo da se brojni gradovi bore s manjkom školaraca. Gradit ćemo novu školu u Kurilovcu, počela je gradnja i u Dubrancu. Želim vam da ovih osam godina bude temelj da vam djeca budu sretna i zadovoljna u životu, sretno svima! – poručio je gradonačelnik.

 

 

 

Naslovna i fotografije u članku: G.Kiš/Cityportal.hr

Ova objava FOTO Danas je njihov dan! Gotovo 700 prvašića krenulo u goričke škole, evo kako je bilo u Kvaterniku se prvi puta pojavila na cityportal.hr.