Prijava

Vaša prijava

Gorički gimnazijalci za 14 sati najavili drugo lansiranje svoje rakete u Svemir!

[]

Gorički srednjoškolci, nekadašnji učenici OŠ Velika Mlaka, izradili su raketu Curie I-Ex koja putuje 750 kilometara na sat. Zahvaljujući Luki Nuiću, maturantu Gimnazije Velika Gorica, okupili su se u udruzi Nucleus aerospace te su u roku od godinu dana izradili svoju prvu raketu.

Luka se oduvijek zanimao za avione, letenje, rakete, Svemir. Unazad pet do šest godina prati svemirsku i zrakoplovnu tehnologiju te razna istraživanja na tom području. Zahvaljujući njegovu interesu i znanju s ostalim dečkima uspio je izraditi prvu raketu – Curie 1 ex, koju su prvi put lansirali krajem rujna ove godine s jednog polja u Čehima, u okolici Zagreba.

Danas će u 14 sati biti drugo testno lansiranje Nucleus aerospaceove Curie I – EX rakete. U planu je doseći maksimalnu visinu leta od 1500 metara. Temeljem podataka s prvog lansiranja, raketa je unaprijeđena, te se sudionici lansiranja nadaju da će ovo biti uspješnije. U svakom slučaju, podaci prikupljeni danas koristit će za daljnje unaprjeđivanje raketa koje će u budućnosti izrađivati.

Preko ovog linka i vi možete popratiti današnje lansiranje i tako podržati rad ovih iznimnih srednjoškolaca zaljubljenih u Svemir:

https://youtube.com/@nucleus.aerospace?si=-M6QEKfBav_oCruu

 

 

Naslovna fotografija: Nucleus aerospace/Ciytportal.hr

 

Ova objava Gorički gimnazijalci za 14 sati najavili drugo lansiranje svoje rakete u Svemir! se prvi puta pojavila na cityportal.hr.