Prijava

Vaša prijava

Ministar Bačić u Gorici: Bolji smještaj za četiri obitelji stradale u potresu

[]

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, danas je boravio u radnoj posjeti Gradu Velikoj Gorici. Teme razgovora s gradonačelnikom Krešimirom Ačkarom bile su obnova zgrada oštećenih potresom kao i upravljanje imovinom u državnom vlasništvu. Shodno tome potpisan je Sporazum o dodjeli modularnih mobilnih kućica za stambeno zbrinjavanje i preuzimanje predmeta državnom imovinom.

– Iznimno mi je drago da će četiri obitelji koje iz pojedinih razloga ne ostvaruju pravo na obnovu, ipak dobiti visokoenergetsku kuću za stanovanje. Drago mi je da smo pronašli adekvatno rješenje i za te obitelji. Riječ je o obiteljima koje žive u Cerovskom vrhu, Dubrancu i Kozjači – rekao je gradonačelnik Ačkar.
Riječ je visokoenergetskim kućama površine 25 ili 35 kvadrata koje su privremeno rješenje.

– Sukladno našim dogovorima na prijašnjim sastancima, svih 26 obitelji i građana koji su živjeli u kontejnerima, naše ministarstvo je ili realiziralo ili obnovilo ili su u fazi izgradnje ili odabira izvođača za realizaciju obnove. Mi smo za sve njih ili proveli obnovu ili im ponudili zamjensko rješenje i smještaj u kućicama proizvedenim u Krapini. One su privremeno rješenje dok ne izgradimo novu kuću ili je konstrukcijski ne obnovimo – rekao je ministar Branko Bačić te pozvao sve obitelji koje još uvijek žive u kontejnerima da se jave ako žele zamjenski smještaj.

31.01.2024. – Ministar Branko Bačić u radnoj posjeti Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

A Velikoj Gorici, ministarstvo je prepustilo 45 predmeta odnosno zahtjeva fizičkih i pravnih osoba, kojima će od sada moći odlučivati i raspolagati s njima.

– Jedan smo od četiri velika grada koji će na upravljanje dobiti državnu imovinu na temelju novog Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama državnom imovinom, a koji je stupio na snagu početkom ove godine. Drago mi je da smo prvi od gradova koji je dobio ovakav akt na upravljanje, a to će se tek u budućnosti vidjeti koliko on znači za upravljanje i razvoj grada – istaknuo je Ačkar te dodao kako je grad za to do sada morao odlaziti u ministarstvo.

– Uvjeren sam da će ovaj grad sada ubrzati raspolaganje i upravljanje nekretninama na svom području. Uvjerili smo se da gradonačelnik zna voditi projekte i upravljati imovinom koja je u vlasništvu grada, pa vjerujem da će isto tako brzinom i ažurnošću rješavati predmete koji su se do sada rješavali u našem ministarstvu – dodao je Bačić te dodao kako Velika Gorica može biti primjer drugim jedinicama lokalne samouprave.

31.01.2024. – Ministar Branko Bačić u radnoj posjeti Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Gradonačelnik Ačkar s ministrom Bačićem razgovarao je i o formiranju nove poslovne zone Kušanec, a grad će od države dobiti na upravljanje zgradu u samom centru na Trgu kralja Tomislava gdje se planira preseliti Crveni križ i Centar za djecu, mlade i obitelj koji su trenutno u najmu. Razgovaralo se i o prometnicama u državnom vlasništvu kao i o daljnjem formiranju poslovne zone Meridijan 16.

31.01.2024. – Ministar Branko Bačić u radnoj posjeti Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Ova objava Ministar Bačić u Gorici: Bolji smještaj za četiri obitelji stradale u potresu se prvi puta pojavila na cityportal.hr.