Prijava

Vaša prijava

Aktualni sat o izgradnji autobusnog terminala, novih 200 vrtićkih kapaciteta te dovršetak domova u Čiču i Buševcu

[]

Posljednjeg dana veljače, sastali su gorički vijećnici na 15. sjednici Gradskog vijeća. Nakon što je prihvaćen Dnevni red, na Aktualnom satu svoja je pitanja postavilo 12 vijećnika. Što je s projektom novog autobusnog terminala i s klizištem u Šiljakovini u Ulici Fiketi zanimalo je vijećnicu Karmen Rak koja je prva izašla za govornicu.

– Projekt je u završnoj fazi. Arhitektura je gotova, a čekamo još strojarstvo i elektroinstalacijske radove. Nakon toga ćemo predati zahtjev za građevinsku dozvolu i očekujemo da bi na jesen mogli dobiti izvođača radova. Za sad je predviđena cijena cijele investicije 3 do 4 milijuna eura, možda će biti i manje. A rok za izvršenje radova je godinu dana – istaknuo je pročelnik Dubravko Katulić te se osvrnuo i na pitanje klizišta.

– Problem je što su klizišta na velikoj strmini. Razgovarali smo sa stručnjacima kako to odraditi. Ili ćemo morati ići na izradu projektne dokumentacije s obzirom na velike strmine ili ćemo moći to na neki jednostavniji način riješiti s pilotima da onemogući zemlju da se dalje ne urušava. Sada je stabilno, ali da se ne pogorša moramo to spriječiti – dodao je Katulić.

Iduća je bila Ivana Belošević s upitom o dovršetku Vatrogasnog doma u Buševcu.

– Priprema se dokumentacija za završetak radova, a trebalo bi biti gotovo idući tjedan. Kroz desetak dana trebao bi biti raspisan natječaj za završetak radova. Ono što još treba napraviti su kompletne instalacije, električne i vodovodne, unutarnje uređenje, fasada i uređenje okoliša. Procijenjena vrijednost je oko 600 tisuća eura. Očekujemo da bi izvođača imali do 1. srpnja, a završetak radova očekujemo na proljeće iduće godine – odgovorio je pročelnik Dražen Bačurin.

Dragicu Stelu Svračak upitala je za autobusnu stanicu na potezu od Domovinskog mosta prema zračnoj luci, a koja nedostaje mještanima Selnice i Petine.

– Hrvatske ceste kada su radile taj dio nisu predvidjele autobusni promet već je bio predviđen željeznicom ili tramvajem. Dobili smo peticiju stanovnika i problem postoji. Pokušali smo ga riješiti, a s obzirom da je to državna cesta uputili smo zahtjev oko izgradnje stajališta te su odgovorili kako to nije izvedivo. Napravili smo elaborat i ponudili rješenje da stajalište možda bude na križanju, ali dobili smo odbijenicu i od policije i Hrvatskih cesta – dodao je Katulić.

U kojoj je fazi dom u Novom Čiču, zanimao je vijećnika Stipu Duvnjaka. Situacija je slična kao i za dom u Buševcu.

– Natječaj je završen i sklopljen je ugovor za završetak radova čija je vrijednost oko 690 tisuća eura bez PDV-a. Idući tjedan izvođač bi trebao biti uveden u postao, a do kraja godine bi radovi trebali biti završeni – rekao je pročelnik Bačurin.

Vijećnika Damira Slojšeka zanimala je situacija s novim reciklažnim dvorištem u Kurilovcu.

– Postojeće reciklažno dvorište kod Sajmišta je na privatnoj parceli te se do kraja godine mora iseliti. Kroz dva do tri tjedna bi trebalo biti gotovo. Bilo bi i prije, ali vremenski uvjeti nisu dopuštali betonažu ostalih ploča. Još se treba dio izasfaltirati te postaviti pola zaštitne ograde. Prema informacijama građani su bili obaviješteni o tome, a kada je u pitanju smrad, smrada neće biti s obzirom da se tamo ne odlažu stvari koje bi mogle na to utjecati – odgovorio je Ivan Rak, predsjednik Uprave VG Čistoće.

Vedrana Zobeca zanimala je rekonstrukcija Bratstva I, kao i vrtići kapaciteti za novu pedagošku godinu. Pročelnica Lana Krunić Lukinić tu je istaknula kako se radi niz projekata kojima će se u novoj pedagoškoj godini osigurati novi vrtićki kapaciteti za oko 200 mališana.

– Radi se na projektu Goričanke 2, koji će imati kapacitet 6 odgojnih skupina za 120 djece. Ide se u prenamjenu prostora objekta DVD-a Gradići gdje će se ove godine smjestiti 60 djece. Imamo u planu riješiti pitanje vrtića i u Kobiliću. Iskoristi će se dio prostor pored društvenog doma gdje bi trebale biti dvije skupine. Taj projekt planiramo ove godine prijaviti na MPO poziv 3. Našli smo zemljište i na području MO Turopolje gdje želimo napraviti još jedan vrtić za 70 djece i taj projekt planiramo prijaviti na isti poziv kao i projekt iz Kobilića – ispričala je Krunić Lukinić te dodala kako je Grad potpisao i partnerstvo s Općinom Orle koja će osnovati vrtić na svom području, a on će biti dio goričkog centralnog vrtića Velika Gorica.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Dobili su sredstva, uskoro će biti potpisan i ugovor te će se krenuti ubrzo i sa samom izgradnjom. Naše partnerstvo znači da će i djeca s područja Velike Gorice i okolnih naselja poput Ribnice, Čičke Poljane i Čiča ići u taj vrtić. Ove godine će biti i novih 20 vrtićkih mjesta u Područnoj školi Dubranec. Spomenut ću tu još i dva nova vrtića u Pokupskoj ulici te Kolarevoj – dodala je Krunić Lukinić.

Bila su tu još i pitanja o statusu Tržnog centra te postoje li dugovanja zakupnika/vlasnika prema gradu, zatim o lokalnom prijevozu, rok izgradnje škole u Dubrancu, nepropisna parkiranja kod Doma zdravlja kao i problem kašnjenja i dostave pošte od strane Hrvatske pošte.

 

Ova objava Aktualni sat o izgradnji autobusnog terminala, novih 200 vrtićkih kapaciteta te dovršetak domova u Čiču i Buševcu se prvi puta pojavila na cityportal.hr.