Prijava

Vaša prijava

Danas je sveti Florijan! Našim hrabrim herojima vatrogascima želimo sretan njihov dan

[]

Danas je njihov dan! Dan onih koji kroz cijelu godinu pokazuju svoju požrtvovnost, hrabrost i humanist! Dan je naših heroja – vatrogasaca koji danas slave svog nebeskog zaštitnika svetog Florijana i Dan je vatrogastva u Republici Hrvatskoj.

Sv. Florijan je bio časnik u rimskoj vojsci koji umire braneći vjeru svojim životom. Ubijen je jer je odbio ubiti kršćanina po nalogu cara Dioklecijana. A prema legend, za vrijeme svoga života Florijan je uspio ugasiti veliki požar sa samo jednim vjedrom vode i na taj način spasiti stanovnike sela. Zato je sv. Florijan često prikazan na slikama kako gasi vatru mali vjedrom.

Čestitku svim svojim kolegama i kolegicama uputio je i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

–  Obilježavanjem ovog datuma počinje Mjesec zaštite od požara, koji u godini u kojoj slavimo 160. obljetnicu hrvatskog dobrovoljnog vatrogastva ima posebno svečanu notu. Ovaj mjesec će naši vatrogasci iskoristiti za prezentaciju svog humanog zanimanja građanima, edukacije i vježbe kojima će podizati razinu spremnosti za sve izazove, bili oni u svakodnevnom radu ili u prestojećoj protupožarnoj sezoni. Prilika je ovo da se prisjetimo svih naših prethodnika, koji su izgrađivali sustav vatrogastva i doveli ga na zavidnu razinu. Naš zadatak je da nastavimo razvijati hrvatsko vatrogastvo, njegujući vrline hrabrosti, požrtvovnosti i ljubavi za bližnje. Sve te vrline, kao i spremnost izravne žrtve kako bi pomogli drugom u nevolji, ugrađene su u lik svetog Florijana. Vatrogaskinje i vatrogasci, pripadnici vatrogasnih organizacija, neka Vas u svim zadacima te u svim životnim prilikama prati zagovor našeg nebeskog zaštitnika – poručio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

I velikogorički vatrogasci danas će proslaviti svoj dan. U 15:20 sati kreće procesija od kapele sv. Florijana do crkve Navještenja Blažene Djevice Marije gdje će u 16 sati biti održana sveta misa za sve vatrogasce.

A svečano će biti i u Kučama čiji će lokalni DVD biti domaćin župna proslave, pa će sveta misa u kapeli sv. Fabijana i Sebastijana biti u 18:45 sati, a prije mise će bit tradicionalna ‘prošencija’ do kapelice sv. Florijana.

Na misu sutra pozivaju i iz DVD Mraclin gdje će se u 9:30 sati formirati svečana povorka kako bi u kapeli sv. Vida na misi u 10 sati na dostajan način proslavili svog zaštitnika.

Ova objava Danas je sveti Florijan! Našim hrabrim herojima vatrogascima želimo sretan njihov dan se prvi puta pojavila na cityportal.hr.