Prijava

Vaša prijava

Interes za ozbiljnu glazbu: Koncert za klarinet i klavir privukao mlade Goričane


Sinoć je u dvorani Galženica, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta, održan koncert za klarinet i klavir. Yaroslav Sadovyy (klarinet) i Massimiliana Brajković (klavir) izveli su djela Roberta Schumanna (Drei Romanzen opus 94), Maxa Regera (Sonata AS-dur opus 49 n. 1: Allegro affanato, Vivace, Larghetto, Prestissimo assai) i Camillea Saint-Saensa (Sonata u Es-duru opus 167: Allegretto, Allegro animato, Lento, Molto allegro). Koncert je pokazao veliki interes za ozbiljnu glazbu među mladim Goričanima.

– U publici su bili učenici Gimnazije Velika Gorica. Osim što su uživali u glazbi, na koncert su stigli kako bi kasnije o njemu pisali esej, kao ispitni prilog iz predmeta Glazbeni odgoj – kazala je voditeljica Snježana Špehar.

Yaroslav Sadovyy (1984.) rođen je u Ukrajini (Lavov). Stupanj magistra s odličjem stekao je 2007.godine. U sezoni 2004./2005.  godine svira na mjestu vođe dionice klarineta u Lavovskoj Filharmoniji čiji član postaje završetkom akademije 2009. Glazbenik od te godine živi u Hrvatskoj, radi kao profesor klarineta u Glazbenoj školi ”Pavao Markovac” u Zagrebu. Održava brojne recitale u Hrvatskoj te inozemstvu, često nastupa kao član komornih sastava. Umjetnički je voditelj međunarodnog festivala komorne glazbe u Splitu – MAG festival, koji je od 2015. dobitnik prestižne međunarodne nagrade EFFE (festivalskog programa Europske Asocijacije Festivala).

Massimiliana Brajković rođena je u Puli. Diplomirala je klavir na Umjetničkoj akademiji Sveučulišta u Splitu u razredu Đure Tikvice. Poslijediplomski studij iz klavirske pedagogije upisuje na Akademiji za glazbu u Ljubljani. Usavršavala se kod uglednih klavirskih pedagoga, a osvajala je nagrade na regionalnim i državnim natjecanjima. Snimala je za potrebe Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog radija. Pedagoškim radom bavi se pri Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Puli. Koordinatorica je Smotre mladih pijanista Zaklade ”Dr.ing. Dino Škrapić, MBA” koja dodjeljuje stipendije mladim nadarenim glazbenicima.

Autor: David Jolić

foto: David Jolić
foto: David Jolić
foto: David Jolić
foto: David Jolić
foto: David Jolić
foto: David Jolić
foto: David Jolić
foto: David Jolić
foto: David Jolić