Prijava

Vaša prijava

Počela nova sezona ‘Matičina četvrtka’


S početkom mjeseca listopada, započela je nova sezona druženja u sklopu Matičina četvrtka kojeg organizira Ogranak Matice hrvatske Velika Gorica. Već tradicionalno, novu sezonu otvorilo je predavanje arhitekta i projektanta Ivice Ledera o rekonstrukciji spomenika kulture i materijalne baštine. Ovoga puta čast je dobila prezentacija primjera rekonstrukcije Ville Zinke u Lipiku.

– Bilo je nekoliko serija ovakvih predavanja. Isprva je bila drvena arhitektura, zatim, zidane kuće, primjeri obnove ratom razorenih građevina. Sada imamo primjer kojeg do sada još nismo imali, a to je da se radi o građevini koja je historistička stambena, poznato ljetovalište u Lipiku, takozvani hrvatski Karlovy Vary koja je u ratu razorena. Ona se ne obnavlja na način kako je bila izvorno nego se zadržava izvorni oblik, a stavlja se i suvremeni sadržaj, i suvremena konstrukcija i suvremeni raspored prostora. To je primjer kojeg još nismo imali – rekao je Ivica Leder.

Uz redovitog gosta Matičina četvrtka, predavanju se pridružio i Stjepan Lončarić, također arhitekt i projektant. Kroz video, posjetitelji su mogli doznati o čemu se zapravo radi. Villa Zinke sagrađena je u historicističkom stilu na prijelazu 19. u 20. stoljeće. Po namjeni zgrada je bila stambena. U Domovinskom ratu jako je oštećena nakon čega više nije bila za uporabu. Predviđena je potpuna rekonstrukcija zgrade i razrađen sadržajni kontekst objekta. Višefunkcionalni centar voda želi predstaviti sve mineralne i geotermalne vode Hrvatske s njihovim vrijednim utjecajem na zdravlje ljudi. Želi predstaviti i sva lječilišta vodom. Kroz interaktivnost eksperimentiranja posjetiteljima želi ostaviti trajan trag o važnosti “žive vode” – o temeljnoj životnoj važnosti dobre i zdrave vode. Ovim Projektom želi se osvijestiti kako je značaj zdrave vode toliko temeljan, da ga pri prezentaciji u Višefunkcionalnom centru voda valja izdignuti ponad pojedinačnih Toplica ili pojedinačnih trgovačkih marki mineralnih voda tvoreći znak koji ih sve objedinjuje.