Prijava

Vaša prijava

Goričani dobivaju moderno reciklažno dvorište sredinom studenog


Konačno se vide rezultati radova na projektu „U mom dvorištu“ financiranog najvećim dijelom iz EU. Naime, radovi na reciklažnom dvorištu pri samom su kraju, a u funkciju bi trebalo biti stavljeno sredinom studenog.

“Služit će kao kapacitet za dovoženje, zbrinjavanje i sortiranje jednog dijela otpada ili skoro svog otpada na području našega Grada” – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Reciklažno dvorište u Mraclinskoj Dubravi bit će reprezentativan objekt za gospodarenje otpadom za cijelo velikogoričko područje, a ujedno će biti i jedinstven u Hrvatskoj.

Veći dio dvorišta namijenjen je odvojenom sakupljanju i razvrstavanju otpada koje će obavljati sami korisnici, tj. građani i tvrtke koji dovoze korisni otpad, kao i gradsko komunalno poduzeće VG Čistoća koje će odvojeno sakupljeni otpad iz domaćinstava dovoziti na ovu lokaciju radi sortiranja i pretovara u veće spremnike zbog prijevoza do konačnog obrađivača.

Isto tako, u sklopu reciklažnog dvorišta izgrađen je i objekt za sakupljanje i skladištenje opasnog otpada.

“Za to postoje svi uvjeti, od ventilacije, protupožarne zaštite, zaštite od prosipanja  i prolijevanja. Objekt je napravljen prema svim propisima za skladištenje opasnog otpada. Riječ  je o centralnom objektu u kojem će se opasni otpad skladištiti do preuzimanja od strane ovlaštenih tvrtki”, ističe voditelj projekta Marko Ružić.

Cilj centralnog zbrinjavanja je i smanjenje količine otpada na deponijima. Kontejneri za odvojeno sakupljanje otpada postavljeni su na zelenim površinama pored zgrada, a građanima je nedavno podijeljeno 1.150 kompostera za bio otpad iz kućanstva.

“Ovih dana krećemo s podijelom  kontejnera za papir te metalni i plastični otpad u zgradama kolektivnog stanovanja. Znači i na taj način ćemo smanjiti otpad. Cilj nam je da što više otpada završi u ponovnoj uporabi”, rekao je direktor VG Čistoće Željko Galeković.

Opasni otpad preuzet će ovlaštene tvrtke koje se bave njegovim zbrinjavanjem i uništavanjem, dok će papir i tekstil ići dalje u preradu. U gradu su na 13 lokacija postavljeni kontejneri za zbrinjavanje tekstila, što se pokazalo punim pogotkom.

Isto tako, predstavljeno je i mobilno reciklažno dvorište, no ono će tek u funkciju početkom iduće godine jer se čeka odobrenje ministarstva.

Ovim projektom, vrijednim 9 milijuna i 390 tisuća kuna, stvorene su predispozicije za odvojeno sakupljanje otpada, no ipak onaj glavni dio ostaje na samim građanima.

galerija fotografija


Smotra školskog glazbenog stvaralaštva