Prijava

Vaša prijava

Plaća od 5000 eura: U Velikoj Gorici će se školovati zrakoplovni stručnjaci iz cijeloga svijeta


Zrakoplovni stručnjaci iz cijeloga svijeta u Gorici će polaziti program za održavanje zrakoplova, jedini te vrste u Europi. Na Plesu će stjecati međunarodnu dozvolu B1 za održavanje zrakoplova te inženjersku dozvolu C1 za vođenje velikih pregleda na zrakoplovu. Osim toga imat će prilike dobiti i dozvolu za održavanje posebnog zrakoplova Airbus 320. Jedinstveni program školovanja pokrenuo je Croatia Airlines u suradnji s Veleučilištem Velika Gorica.

„Svi studenti koji će pohađati ovo obrazovanje steći će takvu diplomu, ali i licencu koja će im omogućiti zapošljavanje bilo gdje u Europi. Jedna obuka koja inače traje 5 ili 6 godina, kod nas će se realizirati u svega tri godine. Plaća koju će ovi stručnjaci imati u Europi se kreće oko 5 tisuća eura“, istaknuo je dekan Veleučilišta Velika Gorica Ivan Toth.

Novi način edukacije odobrila je i certificirala Europska agencija za sigurnost zračnog prometa te se u Veliku Goricu očekuje dolazak velikog broja polaznika. Studentima će predavati i tehnički direktor Croatia Airlinesa Darko Virovac.

„Ovaj program omogućava da student nakon dvije godine dobiva dozvolu koja mu omogućava da može raditi samostalno na avionu, a daljnjim nastavkom studija za dodatnu godinu dobiva jednu drugu dozvolu za rad na avionu. To je dozvola koja omogućava da vodi projekt velikih pregleda.“, rekao je Virovac.
„Mogu reći da smo vrijednim radom od učenika postali učitelji na globalnom tržištu. Pokretanjem ovog programa još snažnije smo iskoračili na međunarodno tržište visokostručnog obrazovanja u zrakoplovnoj industriji i omogućili još veći izvoz hrvatskog znanja“, dodao je predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Krešimir Kučko.

U Gorici studira i Euofat iz Zimbabvea

U prvoj skupini školovat će se 12 budućih stručnjaka iz Velike Britanije, Njemačke, Cipra, Pakistana i Bliskog Istoka. Među studentima koji će na jednome mjestu dobiti svo potrebno teorijsko i praktično znanje, ali i akademsku titulu je i Euofat iz Zimbabvea.

„Jako mi je lijepo ovdje u Velikoj Gorici. Nadam se da ću postati priznati stručnjak i zaposliti se u dobroj avio kompaniji“, istaknuo je Euofat.

U Tehničkom središtu Croatia Airlinesa na Plesu posjetili smo tri hangara te avio kompanije u kojima zrakoplovni stručnjaci izvode radove na održavanju zrakoplova inozemnih aviokompanija.

„Onaj tko voli, to je to. Na meni još nije toliko velika odgovornost, ali kad dobijem posebnu dozvolu da pustim avion u let, to će se zvati odgovornost jer mora se potpuno biti siguran u ono što se radi.“, ispričao nam je avio mehaničar Diego Fučkalo.

Galerija fotografija: