Prijava

Vaša prijava

Birači odlučili: I gradonačelnik Barišić odlazi u Sabor, donosimo i ostale rezultate


Velikogoričani i ostali birači VI. izborne jedinice odlučili su da će gradonačelnik Dražen Barišić otići u Sabor. Ključno je bilo preferencijalno glasovanje putem kojeg je Barišić prešao potreban prag od 10% glasova svoje liste, dobivši 11,08% glasova.

U izbornoj jedinici je osvojio 7.325, od čega u Velikoj Gorici 5.088 glasova. Od Goričana u Sabor odlazi i HNS-ov Goran Beus Richembergh, koji je bio treći na listi koalicije Hrvatska raste, te HDZ-ov Ivan Šuker, zauzevši drugo mjesto na listi za dijasporu.

Uz SDP sa 6 mandata i HDZ sa 5, izborni prag u VI. izbornoj jedinici prešli su MOST sa dva mandata te stranka Milana Bandića osvojivši jedan mandat. Naime, koalicija Hrvatska raste dobila je 35,35%, Domoljubna koalicija 32,94%, MOST 13,96%, a stranka Milana Bandića 5,71%.

U Velikoj Gorici za 0,04% glasova predvodi Domoljubna koalicija sa 33,28% glasova, dok koalicija Hrvatska raste bilježi 33,24% glasova birača.

MOST najpoželjnija udavača

Tko će vladati državom u iduće četiri godine odlučit će MOST koji je sa 19 osvojenih mandata najveće iznenađenje izbora. Domoljubna koalicija s tri mandata dijaspore ima 59 mandata i relativni je pobjednik izbora, dok je koalicija Hrvatska raste dobila 56 mandata, a uključujući 3 IDS-ova dostiže HDZ-ovu koaliciju.
Manjinama odlazi 8 mandata, od kojih bi 3 moglo pripasti SDP-u.

U Sabor odlaze još po dva zastupnika stranke Milana Bandića i HDSSB-a, te po jedan Živog zida i Uspješne Hrvatske. Ne osvojivši niti jedan mandat, stranka ORaH Mirele Holy više nije parlamentarna, a Holy će ponuditi ostavku.