Prijava

Vaša prijava

Putovanje najljepšim bajkama svijeta puna 24 sata


U Društvenom centru Hermann Gmeiner u  SOS Dječjem selu Lekenik ovog su se vikenda punih 24 sata neprekidno čitale bajke. U sklopu manifestacije Milenijsko čitanje bajki sva djeca, njihove SOS mame, djelatnici Sela i dragi gosti okupili su se u toplom okruženju Društvenog centra i čitali najljepše bajke.

Već tradicionalna, sedma po redu manifestacija, i ovoga je puta sve prisutne odvela na bajkovito putovanje, u zemlju Trnoružice, Pepeljuge, zlih vještica, zmajeva ili pak Antuntuna.  Preko 500 dragih prijatelja SOS djece i mladih čitalo je bajke na raznim jezicima i narječjima. Ugodnoj i edukativnoj atmosferi uvelike su doprinijeli i video materijali, putem kojih su se čitanju pridružili brojni književnici, umjetnici i osobe iz kulturnog i političkog života.

Foto: sos-dsh.hr
Foto: sos-dsh.hr

Milenijsko čitanje bajki SOS Dječjeg sela Lekenik potaknuto je idejom afirmacije kulture čitanja kod djece, poticanja mašte i kreativnosti, širenja kulture nenasilja i tolerancije, povećanju pažnje i emocionalne inteligencije kod djece te razvoja apstraktnog i kreativnog mišljenja.

Neki visoki uzvanici manifestaciju su podržali osobnim dolaskom u Selu. Među brojnim predstavnicima lokalnih škola ‘bajkovitom putovanju’ u SOS Društvenom centru pridružili su se i predstavnica Ministarstva kulture RH Maja Zrnčić, izaslanica pomoćnice ministra kulture Vesna Jurić Bulatović, načelnik Općine Lekenik Ivica Perović, predstavnici udruge Naša Djeca Lekenik s nekoliko djece iz lokalne zajednice, predstavnici Dječjeg vrtića Buševec, nastavnik, nastavnica i četvero djece Osnovne škole Stari Mikanovci pokraj Vinkovaca, pjesnik Ervin Jahić, predsjednik Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske – Preporod, djeca, članovi Zvrk teatra Zagreb, Dr. Ebetehadj Navaey, pjesnik i prevoditelj iz Irana, Dr. Azra Abadžić, prof. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te mnogi drugi.