Prijava

Vaša prijava

Djeca Cicibana oživjela pragovedo Tur


U povodu 20. obljetnice Grada Velike Gorice, Dječji vrtić Ciciban osmislio je prigodni projekt revitalizacije pragoveda tur po kojem je Turopolje dobilo ime. Dvije skulpture tura od polietilena, rad akademskog slikara Vinka Bagarića, tematski su oslikali djeca i odgojitelji velikogoričkog Dječjeg vrtića Ciciban. Motivi na skulpturama su vedute našega kraja, poput kapele Svete Barbare iz Velike Mlake, zgrade Muzeja Turopolja ili pak Crkve Navještenja Blažene Djevice Marije. Turovi su postavljeni ispred Muzeja Turopolja Velika Gorica i na Trgu Stjepana Radića, kao dio gradske akcije obilježavanja 20. obljetnice osnutka Grada Velike Gorice.

govedo tur

Ravnateljica Dječjeg vrtića Ciciban Barica Marjanović upućuje zahvalu obitelji prerano preminulog Vinka Bagarića koja je omogućila da skulpture budu prigodno oslikane i izložene u našemu Gradu. U dva dana skulpture su izazvale veliki interes i divljenje građana, posebno onih najmlađih.

„Većina djece, ali i odraslih ne znaju gotovo ništa o turu, pragovedu po kojem je naš kraj dobio ime. Želja nam je upoznati djecu s poviješću Turopolja. Dječji vrtić Ciciban ima iza sebe već niz akcija kroz koje smo promovirali tradicijske vrednote Turopolja poput obilježavanja Jurjeva, turopoljskog Fašnika, prigodnih radionica i scenskih nastupa“, kaže ravnateljica Marjanović.

Skulpture su u vlasništvu obitelji Bagarić i do sada su većinom bile sakrivene od pogleda javnosti. Ravnateljica Marjanović se nada da bi se u Gradu Velikoj Gorici moglo naći mjesto za njihovo postavljanje. Time bi se iz zaborava izvukao umjetnički rad akademskog slikara Vinka Bagarića, a Velika Gorica, kao centar Turopolja dobila bi prepoznatljive vedute – 2 tura, čiji su prethodnici nekada davno ponosno i gromoglasno rikali po gustim turopoljskim šumama.

Galerija fotografija: