Prijava

Vaša prijava

Barišić najavio izgradnju novog autobusnog kolodvora


„Ponudit ćemo na proljeće javno-privatno partnerstvo za izgradnju novog autobusnog kolodvora u Velikoj Gorici jer ovaj nije primjeren za ovako veliki grad, a u ostalom napravljen je samo privremeno. Vidjet ćete, novi kolodvor bit će jako lijep, najavio je gradonačelnik Dražen Barišić gostujući u Središnjici City radija. Također, govorio je i o iseljenju garaže i servisnog centra na Zagrebačkoj ulici, a za što se čeka odluka Grada Zagreba te o koncesioniranju autobusnog prijevoza.

foto: Cityportal

„Moguće je da koncesioniramo prijevoz u krugu Velike Gorice, a da se ZET zadrži samo u dijelu središta grada i na povezivanju Zagreba i Velike Gorice. Moramo tu prije svega paziti na naše sugrađane. Karta ne smije biti skuplja, a kvaliteta mora biti bolja. Osim toga, ona mora biti kompatibilna. Ako se kupi u Kozjači, da vrijedi i u Zagrebu, a ne da bude više karata. Čak razmišljamo da se tarifno izjednačimo sa Zagrebom, rekao je Barišić, ističući kako će se svi planirani projekti u gradu realizirati unatoč poreznoj reformi kojom je grad ostao bez znatnih financijskih sredstava.

„Gdje je nestalo naših velikogoričkih 30 milijuna kuna nakon porezne reforme, ja bih to volio znati. Nedostatak tog novca narušio je naše planove i njihovu realizaciju, međutim, nismo odustali od ničega već smo samo usporili ritam, kazao je Barišić. Naglasio je kako Velika Gorica ima najveću prosječnu plaću u Republici Hrvatskoj u gospodarstvu, a koja iznosi 6.500 kuna neto, dok na razini Zagrebačke županije ona iznosi 4.855 kuna, odnosno u državi 4.878 kuna.

„Poznato je da imamo neke visokoakumulativne djelatnosti koje se temelje na novijim tehnologijama. One zapošljavaju stručne djelatnike koji imaju i viša primanja. Tu prije svega mislim na avio industriju koja je i temelj ovih pokazatelja. Naš zadatak je osigurati razvoj, socijalnu stabilnost i kvalitetu života, dodao je gradonačelnik. U emisiji je govorio i o problemima stanovnika Plesa, a koji su kulminirali zatvaranjem malog prolaza koji koristi lokalno stanovništvo za komunikaciju sa Zračnom lukom.

„Problem još nije riješen jer i dalje imamo samo pješački prolaz. Tražili smo i cestovni da se može prolaziti i automobilima kao što je to bilo do 1995. godine, a ukinuto je preko noći. Previše trpimo od aviona i svega što nam leti iznad glava. Nismo mi ni svjesni sve opasnosti od tog prometa, a da od toga ne bi imali neke benefite za naš život. Moramo znati da svaka kuća na Plesu ima smanjenu tržišnu vrijednost. Dakle, ljudi koji su se tamo rodili, teško mogu prodati svoju kuću zbog zvukova aviona i jurnjave rent-a-cara. Tim ljudima treba pomoći.“, zaključio je Barišić, najavivši i pomoć stanovnicima desetak ostalih naselja ugroženih zračnim prometom. Naime, na temelju mjerenja buke i onečišćenja mještani bi trebali dobiti zadovoljštinu u obliku ekološke rente.

Cijeli razgovor s gradonačelnikom Draženom Barišićem poslušajte putem linka.