Prijava

Vaša prijava

Veleučilište Velika Gorica predstavilo monografiju „Kako smo rasli“


U prepunoj dvorani Veleučilišta sinoć je predstavljena monografija „Kako smo rasli“ koja je objedinila aktivnosti, događaje i važne trenutke dvanaestogodišnjeg rada i djelovanja ove visokoškolske ustanove.

Podsjetimo, Veleučilište Velika Gorica osnovano je iz trećeg pokušaja 2003. godine u vrlo teškim i skromnim uvjetima.

Problemi su bili zato što je bio veliki otpor Fakulteta strojarstva i brodogradnje, a bilo je i nekih drugih Veleučilišta u cijeloj Republici Hrvatskoj jer je dopusnicu za rad trebalo izdati Ministarstvo znanosti. Iz trećeg pokušaja smo uspjeli zahvaljujući zalaganju profesorice Krstelj.“ – podsjetila je Marija Tomašić, u to vrijeme zaposlenica Centra za vozila Hrvatske, tvrtke koja je jedan od osnivača Veleučilišta. Koordinator tog projekta Centar za transfer tehnologije postigao je dogovor o zajedničkoj suradnji između pet pravnih osoba: Grada Velike Gorice, Centra za transfer tehnologije iz Zagreba, Hrvatskog centra za razminiranje iz Siska, Centra za vozila Hrvatske i Visoke škole za sigurnost na radu iz Zagreba.

Nekad u ruševnoj, a danas u prelijepo renoviranoj zgradi, Veleučilište je u 12 godina postojanja prošilo svoje prostorne, ali i programske i sadržajne kapacitete – od stotinjak studenata na početku, pa do sadašnjih 1.500. No tu neće stati.

U ovih 12 godina našeg Veleučilišta stalno je trend napretka koji će se nastaviti u godinama koje su pred nama i Grad Velika Gorica, kao većinski vlasnik Veleučilišta, daje apsolutnu podršku i ima jasne i izvedive planove da se Veleučilište još proširi. Dakle za prihvat većeg broja studenata, da proširi svoje sadašnje kapacitete i da se proširi na ovom prostoru središta Velike Gorice kako bi ono u budućnosti možda bilo i vrlo vjerojatno će i biti, kampus“ – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić

Studiji i programi osmišljeni su na temelju potražnji na tržištu rada te kako bi studenti koji završe Veleučilište mogli uistinu pronaći posao. Od 1.500 studenata svega ih je 70 nezaposleno.

Zalaganjem i trudom zaposlenika, Veleučilište je danas prepoznato, ne samo na obrazovnoj karti Hrvatske, već i šire. Danas studije pohađaju studenti iz Kenije, Britanije i Slovenije.

Napravit ćemo reviziju studijskih programa, što ustvari i jest sustav kvalitete koja nas i tjera na to, prilagoditi studijske promjene tržištu, modernizirati ih. S obzirom da digitalna tehnologija toliko brzo napreduje, jednostavno nema šanse da sutra studijski programi ne budu dostupni za učenje i na daljinu. E-učenje se mora uvesti u svim segmentima tako da ja vjerujem da ćemo mi među prvima biti ti koji će sve studijske programe tako izvoditi, i na engleskom jeziku.“ – najavio je dekan Veleučilišta Ivan Toth.

Prilikom predstavljanja monografije, dodijeljene su zahvalnice i povelje onima koji su pomogli da Veleučilište postane jedno od najpriznatijih visokoobrazovnih ustanova u Hrvatskoj.