Prijava

Vaša prijava

Za ulaganje u selo na raspolaganju znatan europski novac


Imate ideju, a ne znate kako biste je realizirali? Najveći problem su vam financije koje usporavaju realizaciju? U svakom slučaju, iskoristite novac iz fondova Europske unije jer na raspolaganju su vam značajna sredstava. A kako bi lakše do tog novca, sinoć je u Pučkom otvorenom učilištu održano predavanje za predstavnike civilnog društva i udruga s područja Velike Gorice. Naglasak je bio na programima ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., a predavanje je bilo usmjereno na mjeru 7. – Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima.

Programom je definirano 16 mjera koje imaju za cilj povećanje konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, šumarstva i prerađivačke industrije, ali i unaprjeđenja životnih i radnih uvjeta u ruralnim područjima uopće.

PREZENTACIJA

„Neovisno o mjeri postoji i lokalna razvojna strategija u sklopu LAG-a gdje se korisnici mogu javiti sa svojim projektima, te na taj način ostvariti sredstva. Svi Upravni odjeli i sve javne službe gradske uprave su na raspolaganju potencijalnim korisnicima i pozivamo sve da se jave, kako bi što ideje što uspješnije pretočili u buduće projekte.“ – istaknuo je predsjednik Mreže za održivi razvoj Hrvatske Tugomir Majdak.

Uz ovu prezentaciju, održana je i radionicu LAG-a ‘Zrinska gora – Turopolje’ na temu “Značenje baze projektnih ideja u procesu izrade Lokalne razvojne strategije”, o čemu su govorili stručni voditelj ureda LAG-a Siniša Bukal i Davor Bončina.

foto: Facebook

Sve počinje preko projektnih ideja, za koje smo zamolili predstavnike mjesnih odbora, udruga i drugih da ih jednostavno napišu na papir bez previše filozofiranja, da kažu što žele postići s tim projektom, koliko je to otprilike financijskih sredstava, a onda će izrađivači Strategije to staviti unutra. Velika Gorica, pogotovo njen ruralni dio može iskoristiti ovu prigodu za povlačenje značajnih sredstava.“, istaknuo je Bončina koji ima višegodišnje iskustvo u radu na provedbi i pripremi projekata.

„Na području LAG-a ‘Zrinska gora – Turopolje’ biti će održano najmanje deset radionica, a radna skupina raditi će na prikupljanju ideja za projekte od potencijalnih korisnika. Strategija mora biti pripremljena do kraja ožujka kako bi bila odobrena na Skupštini LAG-a, te tako aplicirati za sredstva iz fondova EU.“ – naglasio je Siniša Bukal, stručni voditelj ureda LAG-a.