Prijava

Vaša prijava

FOTO Avion iz Ribnice sletio na Zagrebačku ulicu i osvojio 107. Turopoljski fašnik


Faraon i Kleopatra, predatori iz slavonskih šuma, mravi, indijanci, zobiji, svi su redom koračali Zagrebačkom ulicom na 107. Turopoljskom fašniku. Dok su oni stizali zemljom, iz Ribnice je u Veliku Goricu sletio avion.

„Bilo je teško, imali smo turbulencije pa su krila išla lijevo pa desno a onda su motori otkazali i nismo znali kako ćemo sletjeti“, ispričao nam je Hrvoje Mravec, vozač ‘Follow me’ vozila.

Ipak, sve je prošlo dobro zahvaljujući spretnom pilotu Nenadu Miškoviću i njegovoj kopilotkinji Aniti Rajković Mravec.

„Kad pogledamo uz koju smo mehanizaciju letjeli, ovo je vrlo dobro i kvalitetno odrađeno“, viknuli su nakon slijetanja.

Uz ‘Air Ribnica’ našla i cijela zračna luka. Od stjuardesa, osoblja za pregled putnika i putnih torbi do nezaobilaznog pratećeg ‘follow me‘ vozila. Sve su izrađivali punih mjesec dana, za što je trebalo dobro zasuknuti rukave i nabaviti mnoštvo dijelova, od igle do traktora.

„Osim traktora, trebalo je još 4 prikolice, pa brdo štafli, letvi, čavala i dobre volje. Za konstrukciju aviona nismo koristili lim već stiropor. Pa gledaj, od svog tog materijala napravili bi kuću katnicu“, napomenuo je predsjednik Fašničke udruge ‘Žir’ Tugomir Hlopec.

Glavnom velikogoričkom ulicom prošle su 24 fašničke skupine. KUD Dučec iz Mraclina predstavio je autoservis ‘Parikožar’. Defilirajući ulicom popravljali su stari auto. Karnevalska udruga Žaba iz Ivanić Grada ispričala je keltsku mitologiju, dok su iz Velike Mlake stigle vesele udovice s dobrim penzijama. Prolaznike su na Fašniku plašili zombiji, hodajuća trupla, Udruge mladih iz Strmca Bukevskog.

Prave probleme izazivale su pokretne kuharice iz Đakova, koje su okupljene građane posipavale brašnom. Sakupljači perja iz Matinske vesi napravili su pravi dar-mar. Njihovo je perje letjelo sa svih strana i razljutilo brojne posjetitelje, a najviše alergičare.

„Pola Gorice su zasipali s perjem, ljudi su govorili da imaju alergiju“, požalila nam se jedna prolaznica.

Perje se ipak spustilo na zemlju i centrom Gorice uspješno su prošle sve maskirane grupe. Pobjednik 107. Turopoljskog fašnika je ‘Air Ribnica’, osvojivši najveću nagradu od 5.000 kuna. Drugi po ocjeni žirija su ‘Predatori iz slavonskih šuma’, dok je treće mjesto osvojio ‘Žirek wood’ Dječjeg vrtića Žirek.

Iz Turističke zajednice ističu kako je riječ o manifestaciji iza koje stoji velika priprema i organizacija.

„Suradnja s fašničkim grupama je kontinuirana. Cijelu godinu se razmišlja o temi i grade se odnosi, da bi sve kulminiralo na Fašniku nastupom u fašničkoj povorci.“, kazala je direktorica velikogoričke Turističke zajednice Milada Mesarić.

Fašnička povorka stigla je do šatora iza Pučkog otvorenog učilišta gdje je počela velika fešta. Pjevalo se i plesalo do ranih jutarnjih sati. Najviše razloga za veselje imali su rokeri jer šator se tresao uz Davora Gopca i Psihomodo Pop.

Nedjelja je bila dan za mališane i njihove kreacije. Na Mali fašnik stigli su brojni klinci i klinceze koji su uživali u predstavljanju svojih maskiranih vršnjaka iz osam vrtićkih i osam školskih grupa te 16 pojedinačnih maski.

‘Irci – Potraga za srećom’ Dječjeg vrtića Ciciban osvojili su prvu nagradu u predškolskoj grupi. ‘Eko barok’ Osnovne škole Eugena Kumičića najbolji je među školarcima, dok je ‘Lego pilot’ Filipa Bošnjaka najbolja pojedinačna maska. Prvu nagradu među skupinama osvojila je Udruga ‘Mali prijatelj’ za svatove iz filma ‘Vlak u snijegu’.

Galerija fotografija: