Prijava

Vaša prijava

Sretan Dan radija!


Radio spaja ljude već stotinjak godina. Razumljivo, bili su to izumi i eksperimenti brojnih znanstvenika, od Bella, Tesle do Marconija koji je nazvan ocem radija.
Iako je Nikola Tesla radio na prijenosu radio valova 1891. godine, Guglielmo Marconi uspjeva šest godina kasnije izraditi preteču današnjeg radija takozvanu Marconi stanicu. Prvi SOS poziv na taj je način poslan 1901. godine. Nakon šest godina uspostavio je prvi transatlantski radiokomunikacijski servis koji se do Prvog svjetskog rata koristio na brodovima, poštama i u vojsci.

Najstarija radio postaja je u američkoj saveznoj državi Iowa koja je počela emitirati 1907. Godine. Najstarija europska radio nalazi se u Irskoj, a s radom je počela 1916. Godine. Radio Zagreb je najstariji hrvatski radio. S radom je počeo 1926. godine.

Na današnji dan, 13. veljače obilježavamo Svjetski dan radija. Proglasio ga je UNESCO prije tri godine na 36. sjednici Opće skupštine na prijedlog Kraljevine Španjolske. Datum 13. veljače odabran je u znak sjećanja na 1946. kada je osnovan radio Ujedinjenih naroda.
Danas je radio masovni mediji koji doseže najširu publiku na svijetu. Prepoznat je i kao moćan komunikacijski alat koji dopire do udaljenih zajednica i svih kategorija slušatelja. Ujedno je njegova uloga u hitnoj komunikaciji prilikom prirodnih nepogoda ili katastrofa – neprocjenjiva, te je upravo današnji dan podsjetnik na vrijednost i važnost medija kakav je radio.