Prijava

Vaša prijava

VIDEO Hoće li Turopoljski nakurnjak postati prepoznatljiv turistički brend?


Kape, rukavice, čarape, majice, sve redom ova vrsna majstorica i učiteljica pletenja može štrikati čak i zatvorenih očiju. Kaže, tu nema puno mudrolije, već samo ići u dva različita smjera.

 „Samo krivo-pravo i od toga vam sve nastane. Ovisno kako se ti bodovi slažu, nastaje prekrasan uzorak. Možete štrikati što god poželite“, poručila je Katica Ivaci dok je na radionici razmjene vještina podučavala mnoštvo Velikogoričanki.

Nakon 46 godina pletenja, ta se vješta majstorica sada upušta u jedan sasvim novi pothvat, za koji priželjkuje da će postati prepoznatljiv turopoljski brend.

 „Imam jedan dogovor sa susjedom da nakurnjake napletemo i idemo prodavati na plac. Ako ste zainteresirani, možemo i vama jedan isplesti“, poručila nam je Ivaci.

Na naše pitanje, kako se uzima mjera, kratko je odgovorila:

„To vam je jako jako teško“, našalila se majstorica Ivaci, ističući kako treba iskustva za pletenje proizvoda koji muškarcu može pomoći u iznimno hladnim danima.

„Jedino što ne znam služi li za uporabu da bude stvarno toplo ili samo služi kao rekvizit na ormaru“, kazala je Ivaci.

foto: njuškalo.hr

Dobar turistički doživljaj 

Bio kao rekvizit, suvenir ili pravi odjevni predmet, turistima će Turopoljski nakurnjak možda postati omiljeni domaći proizvod, pogotovo ako Goricu posjete tijekom zime. Za daljnje korake Katica Ivaci konzultirat će se s velikogoričkom Turističkom zajednicom, koju smo odmah i kontaktirali. Željeli smo čuti što oni misle o ideji naše majstorce pletenja. Direktorica Milada Mesarić ističe kako je u turizmu važan dobar doživljaj, a da bi to Turopoljski nakurnjak doista i mogao postati.

 „Kreativnost je uvijek jako važna i tamo gdje nema kreativnosti nema niti uspjeha. Zato Turistička zajednica uvijek podržava sve sugrađane koji imaju ideje, da te ideje pokušaju obličiti ili u proizvod ili u doživljaj. Moramo znati da je turizam prije svega doživljaj, a nakurnjak bi mogao biti dobar doživljaj“, kazala je direktorica Milada Mesarić.

Zadovoljna odgovorom velikogoričke Turističke zajednice, Katica Ivaci odlučno najavljuje kako će njezin prvi potez biti izrada prototipa Turopoljskog nakurnjaka.

 „Evo napravit ćemo ga pa ćemo se s Turističkom zajednicom dogovoriti i suvenir u suradnji s njima prodavati“, najavila je majstorica pletenja, uskoro možda i kreatorica čuvenog Turopoljskog nakurnjaka.

Galerija fotografija: