Prijava

Vaša prijava

Ukidanje obveze ugradnje? Za razdjelnike čula i Europska komisija!


Sve više građana izražava nezadovoljstvo s razdjelnicima topline jer su im računi za grijanje sada puno veći nego prije ugradnje. Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec jučer je uputio prioritetno pitanje EK upravo o razdjelnicima, piše Večernji.hr Škrlec se zalaže za ukidanje obveze ugradnje razdjelnika. Smatra da je nepravilna primjena Direktive EU stvorila kod većine građana veće iznose računa za isporučenu toplinsku energiju iako primjenjuju mjere štednje, što dokazuje da su sustavi krivo projektirani. O tom problemu Škrlec je pismeno obavijestio povjerenicu za unutarnje tržište Bienkowsku i povjerenicu za zaštitu prava potrošača Jourovu. Njihov odgovor očekuje za trideset dana. Škrlec podsjeća da je EK Direktivom 2012/27/EU naložila uvođenje sustava individualnog mjerenja potrošnje toplinske energije do kraja 2016. samo ako je ugradnja tehnički i ekonomski opravdana. No, Vlada RH je 2014. donijela Zakon o tržištu toplinske energije čijom se izmjenom 5. rujna 2015. godine uvode novčane kazne za sve vlasnike stanova u višestambenim zgradama ne ugrade li navedene obvezatne uređaje u zadanom roku.

 

– Temeljem mojeg zahtjeva prema Službi za istraživanje Europskog parlamenta, provedena je analiza zakonodavstva država članica EU. Jasno je vidljivo na primjeru Danske, Irske i Velike Britanije da ne postoji obveza ugradnje uređaja za individualno mjerenje, štoviše, građane se ne kažnjava novčano, već se ostavlja mogućnost alternativne metode raspodjele troškova po potrošačima u višestambenim zgradama – izjavio je Škrlec. On smatra da su pri tome narušena prava potrošača jer za višestambene zgrade nisu učinjeni energetski pregledi te analiza sustava grijanja koji je priključen na centralizirani sustav grijanja.

 

– Građanima je uskraćena tehnička i troškovna analiza, a zakonom su prisiljeni na ugradnju uređaja bez alternativne troškovno učinkovite metode čime se uzrokuje netransparentno obavještavanje građana o ostvarenoj potrošnji i naplati – navodi Šrklec. On smatra da se stoga treba mijenjati zakon koji nameće razdjelnike i propisuje kazne. Sporno je i to što su troškove ugradnje razdjelnika morali snositi građani, a to bi trebalo ići na račun države i pružatelja usluge grijanja odnosno toplana.