Prijava

Vaša prijava

Veće plaće za djelatnike predškolskog odgoja


Djelatnici u predškolskom odgoju i obrazovanju od sada će raditi prema novom kolektivnom ugovoru, na neodređeno vrijeme.

 

Naime, nakon teških pregovora koji su trajali puna četiri mjeseca, postignut je dogovor između pregovaračkog odbora grada i sindikata djelatnika u predškolskom odgoju i obrazovanju.

 

Imali smo dobar dijalog i zajednički smo, sukladno financijskim mogućnostima, iznjedrili ono najbolje – istaknuo je predsjednik pregovaračkog odbora i zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

 

Ovim kolektivnim ugovorom definirana su poboljšanja u pogledu dodataka na plaću. Tako radnik koji obavlja voditeljske poslove po lokacijama, ostvaruje pravo na povećanje plaće od 1% po odgojnoj skupini za razliku od dosadašnjih 0,50%, a definirano je i da će se osnovna plaća radnika uvećat 10% ako ima titulu magistra  10% za razliku od dosadašnjih 8 %. Također, ugovoreno je i plaćanje prijevoza za sve radnike, neovisno o udaljenosti stanovanja, a dobrovoljni davatelji krvi ostvaruju dva, umjesto dosadašnjeg jednog slobodnog dana.

 

Inače, u goričke dječje vrtiće upisano je više od 2 300 djece, raspoređenih na 19 lokacija  napomenuo je Kolarec. Radom svih djelatnika u vrtićima zadovoljni su u gradu, ali i sami roditelji i djeca.

 

Potpisivanje novog kolektivnog ugovora je veliki napredak, jedan korak prema naprijed – dodao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Nastavak pregovora

No, pregovorima ovdje nije kraj. Oni će se nastaviti u rujnu kako bi se uvidjelo postoji li mogućnost ostvarenja povećanja plaće, uoči izrade proračuna za iduću godinu.

 

Velika Gorica se, uz neke druge gradove, nalazi na sindikalnom popisu s kojim imamo razvijeno socijalno partnerstvo – rekla je Đurđica Kahlina, tajnica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske.

 

Aneksi kolektivnim ugovorima potpisani su sa sindikatima gradske uprave, Javne vatrogasne postrojbe te djelatnika u kulturi. Njime su izjednačena prava svih djelatnika u navedenim područjima po pitanjima ostvarivanja dodataka na plaću, plaćanja troškova prijevoza kao i plaćenih dopusta i eventualnih otpremnina.

 

 Galerija fotografija: