Prijava

Vaša prijava

FOTO Cityportal u policijskoj akciji: Znate li gdje im je radar?


Zbog učestalih prometnih nesreća, velikogorički plavci na svakome su koraku. Multanova je u pogonu non-stop, a laser i znak ‘stop’ u ruci, policajcu sve češći rekviziti. Jedan je vozač pred našim očima ‘pao’ kod nadvožnjaka na izlazu iz Gorice.

 

„Vozili ste 108 km/h, a ograničenje je ovdje 80 km/h. S obzirom da se na brzinu preko 100 km/h tolerira 10 posto, računa se kao da ste vozili 97,2 km/h. Za prekoračenje brzine od 17,2 km/h izvan naselja, propisana je kazna od 500 kuna“, pojasnio je prometni policajac Almir Mehmedagić.

 

Dan s policijom (7)

 

Vozača je prekršaj na kraju stajao upola manje jer je plativši kaznu na licu mjesta dobio popust od 50 posto, što inače vrijedi i za plaćanje kazne u roku tri dana.

 

„Prekršitelju koji ne plati kaznu u roku tri dana izdaje se obavezni prekršajni nalog putem kojeg ima rok od osam dana plaćanja dvije trećine od te izrečene kazne“, kazao nam je policajac.

 

Dan s policijom (20)

 

Policajcu na motoru ništa ne promakne

 

Nikad ne znate kada će vam za vrijeme vožnje dojuriti policajac na motoru. Ivici Šabiću ne promakne niti jedan prekršaj. U nepreglednom nizu vozila na Zagrebačkoj ulici, ugledao je kombi koje se nije zaustavio na znak stop.

 

„Promet je iz suprotnog smjera već krenuo kada je gospodin izletio na glavnu prometnicu. Uključivao se u promet, a da nije stao na prometni znak stop“, kazao je Šabić.

 

Dan s policijom (28)

 

Vozača je zaustavio nakon raskrižja i izrekao mu kaznu od 500 kuna. I on će, međutim, kao i prethodni vozač biti kažnjen s 250 kuna, ako će jasno taj iznos uplatiti u roku tri dana kako je i najavio.

 

‘Vozio sam po propisu kao i uvijek’

 

Nadzor je brzine koliko ste vozili?, pitamo jednog zaustavljenog vozača.

 

– Vozio sam po ograničenju, 45 km/h i uvijek toliko vozim ovom cestom. Jel vam možda netko od vozača signalizirao da je u blizini policija? Ne, ja idem na trening i vozim oprezno. Vezan sam, a po propisu je i sve ostalo – rekao je i nastavio vožnju.

 

Dan s policijom (15)

 

Osim nepropisne brzine, razgovor mobitelom za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnog pojasa i prijevoz djece bez sjedalica najčešći su prekršaji Velikogoričana. Policija upozorava na još jedan, a što posljednje vrijeme sve češće kažnjavaju, također s 500 kuna.

 

„Posebnu pozornost skrećemo putnicima koji sjede na stražnjem sjedalu da koriste sigurnosni pojas jer u protivnom prilikom težih prometnih nezgoda mogu stradati“, napomenuo je Ivica Šabić.

 

Pazite na ‘mrtvi kut’

 

Nesreće su česte i zbog neprovjeravanja takozvanog ‘mrtvog kuta’, prilikom čega uglavnom stradavaju motoristi i biciklisti kojih je dolaskom toplijih dana na cestama sve više.

 

„Jednostavno čovjeka ne vidite ako se ne okrenete preko svoga, ovisno da li lijevog ili desnog ramena. To bi posebno trebalo paziti, pogotovo što se tiče motocikala koji mogu stići velikom brzinom prilikom čega dolazi do prometnih nesreća.“, upozorio je Almir Mehmedagić.

 

‘Prevencija, a ne punjenje proračuna’

 

Svrha brojnih akcija nije kažnjavanje i punjenje državne blagajne, već prevencija, priča nam policajac.

 

„Nije cilj to što ljudi misle punjenje proračuna. Sve te akcije provode se preventivno. Ciljano se nalazimo na pozicijama koje su mrtve točke, gdje se događa najviše prometnih nesreća i to su osnovni kriteriji“, dodao je Mehmedagić.

 

Trenutak nepažnje – i prazan novčanik!

 

Nakon dana provedenog s policijom i sami smo se uvjerili kako je nemoguće predvidjeti gdje bi se mogao naći njihov radar ili policajac na motoru. Dovoljan je samo trenutak nepažnje da ostanemo praznog novčanika.

 

A da je to doista tako uvjerite se u nedjelju od 10 sati na Jabuci TV, kada je na rasporedu naša televizijska emisija City PULS.

 

Galerija fotografija:

 


Pješačite i budite zdravi