Prijava

Vaša prijava

Veleučilište Velika Gorica organizira tri konferencije u Splitu


Veleučilište Velika Gorica u Splitu organizira međunarodne konferencije Dani kriznog upravljanja i 3. optometrijska konferencija srednje i jugoistočne Europe. Također, Veleučilište je i suorganizator konferencije posvećene EU projektu RECIPE.

 

“Znamo da pitanje kriznog upravljanja postaje naša svakodnevna potreba i nužnost. Krize ne poznaju granice, ni političke ni državne. Svjedoci smo imigracijske krize i konferencije na koje dolaze znanstvenici i stručnjaci donose iskustva za bolje upravljanje kriznim situacijama”, rekao je dekan Veleučilišta Velika Gorica Ivan Toth.

 

Tema ovogodišnje 9. međunarodne znanstveno-stručne konferencije Dani kriznog upravljanja je Europsko sigurnosno okruženje i izazovi. Konferencija 12. travnja bit će mjesto sastanka sudionika iz desetak europskih zemalja i SAD-a.

 

Veleučilište

 

Optometrija sprječava bolesti očnog sustava

 

Optometrijska konferencija srednje i jugoistočne Europe 14. travnja uključit će desetak radionica i predavanja iz pet tematskih područja očne optike, optometrije i oftalmologije.

 

“Ovom konferencijom širimo svijest o optometriji koja se bavi mjerenjem oštrine vida kako bi ljudima povećali komfor vida. Radi se o struci koja je relativno nova, ne samo u Hrvatskoj nego i u ovom dijelu Europe. Nažalost, to još nije regulirana profesija u Hrvatskoj, ali ni u drugim zemljama u okruženju”, objasnio je pomoćnik dekana za međunarodnu suradnju Alen Stranjik i dodao kako će na konferenciji sudjelovati 100-tinjak studenata s VVG-a.

 

VVG

 

Hrvatska, uz Sloveniju, lider u zaštiti kritične infrastrukture

 

U sklopu EU projekta RECIPE, koji Veleučilište provodi zajedno s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje te partnerima iz Srbije i Švedske, u Splitu će se održati Međunarodna znanstvena konferencija RECIPE2015.

 

“Jedan od ciljeva ovog projekta je uspostava Centra za zaštitu kritične infrastrukture. Kroz ovaj projekt smo izradili prijedlog modela na koji način bi se Centar ustrojio u Hrvatskoj”, objasnio je Stranjik, a dekan Toth je dodao:”Kritična infrastruktura je sve ono što je neophodno za redovito funkcioniranje zajednice. To su energija, financije, opskrba vodom i hranom i slično. Znači, napadom na bilo koji ili rušenjem jednog takvog sektora infrastrukture izazvala bi se kriza koja je dugotrajnija, duža od 15 dana.”