Prijava

Vaša prijava

KATASTROFA ZA GORIČKU POLJOPRIVREDU Mraz potpuno uništio nasade jabuka, bresaka i jagoda


Temperature koje su se jučer ujutro spuštale i do minus 4 Celzijeva stupnjeva bile su kobne za tisuće sadnica jabuka, bresaka i jagoda na širem velikogoričkom području. Mraz se pojavio u najgorem mogućem trenutku, kada je voće bilo u punom cvatu.

 

Šteta je stopostotna

 

Inženjerka Marija Prnjak iz Poljoprivredne savjetodavne službe Velika Gorica ističe da je šteta stopostotna te kako je u voćnjacima nastala prava katastrofa.

 

“Na terenu je doslovce sve stradalo. Šteta je uglavnom stopostotna na jabukama, breskvama te jagodama koje nisu bile pokrivene. Ponegdje je voće nešto manje stradalo, ali to je zanemarujuće. Štete bilježimo i na ostalom voću, što će pokazati naš sutrašnji obilazak”, kazala je Prnjak.

 

Agronomi ne pamte ovakav proljetni mraz

 

Proljetni mraz poljoprivrednim kulturama je naštetio i prije 4 godine, ali neusporedivo manje te su gorički poljoprivrednici uspjeli spasiti voćke naknadnim tretiranjem energetskim biostimulatorima. Mraz koji je nastupio na samom kraju travnja poljoprivrednici ne pamte.

 

“Mraz je prije 4 godine nastupio za vrijeme rane cvatnje, ali nešto ovako nije dugo zabilježeno. U pitanju su štete od više stotina tisuća kuna. Najteže je poljoprivrednicima, jasno, koji imaju velike nasade jer im je sve stradalo“, dodala je Marija Prnjak.