Prijava

Vaša prijava

Poražavajući rezultati: Svake godine ubije se 150 branitelja, dvostruko više nego civila


Na stručnoj tribini ‘Samoubojstvo hrvatskih branitelja i mogućnost preventivnog djelovanja‘ psiholog Zoran Komar predstavio je rezultate nedavno objavljene studije. Ona je pokazala kako je stopa samoubojstava u braniteljskoj populaciji dvostruko veća nego u civilnoj, a da je najviše branitelja počinilo samoubojstvo sa 43 godine.
 
“Od 1991. godine pa idućih 15 godina svake godine ubijalo se stotinjak branitelja. Danas je to već 150 na godinu. Dakle, svaki drugi-treći dan jedan hrvatski branitelj na žalost sebi oduzme život, a trend je i dalje u porastu”, rekao je Komar ističući kako je prevencija nužna.
 
“Mi ne možemo liječiti samoubojstva, ali možemo cijelim nizom udruženih djelovanja prevenirati tu nemilu pojavu. Tu postoje i oblici samopomoći branitelja te ranog prepoznavanja i pružanja međusobne pomoći”, kazao je Komar.
 
U Zagrebačkoj županiji 219 suicida branitelja
 
Najviše je branitelja počinilo samoubojstvo u Zagrebu, dok je Zagrebačka županija na trećem mjestu, sa 219 suicida od 1991. godine. Najgore stanje je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji gdje je svaki stoti branitelj digao ruku na sebe.
 
“Uzroci samoubojstava u braniteljskoj populaciji su mnogostruki, ali oni se u velikoj mjeri vežu na njihov društveni status. To je protivno stajalištima da su branitelji danas privilegirana populacija koja je materijalno zadovoljila sve svoje potrebe. Stanje je sasvim drugačije. Velika većina branitelja nemaju nikakva prava, niti su ih tražili niti ostvarili. S druge strane su marginalizirani s osjećajem napuštenosti i uskraćenog priznanja za zasluge koje objektivno imaju u ratu. Tu je i osjećaj da su na teret društvu”, pojasnio je psiholog Zoran Komar.
 
“Na sreću ne znam niti jednog branitelja koji je počinio samoubojstvo. Siguran sam da ima niz stvari koji utječu da branitelj podigne ruku na sebe, a na nama je kao na društvu da nešto učinimo kako bi to spriječili”, napomenuo je zamjenik župana Damir Tomljenović, inače i sam hrvatski branitelj.
 
Tribinu je organizirao Odbor za hrvatske branitelje Zagrebačke županije.