Prijava

Vaša prijava

PLIVA: Novi pogon, nova zapošljavanja


PLIVA, uspješna hrvatska farmaceutska tvrtka, članica Teva grupe – jedne od najvećih farmaceutskih kompanija u svijetu, proširila je svoje proizvodne kapacitete, otvaranjem novog pogona višenamjenske sinteze u Savskom Marofu. Tim je ujedno obilježen i kraj najvećeg investicijskog ciklusa u PLIVINOJ povijesti u vrijednosti većoj od milijardu kuna.  

 

 „Ovakve investicije omogućavaju transfer proizvoda i tehnologija te predstavljaju preduvjet za daljnje jačanje konkurentnosti i rast farmaceutske industrije u Hrvatskoj. Zahvaljujući novim investicijama, upravo u godini kada obilježavamo 95 godina postojanja, proizvodimo i izvozimo značajno više nego ikada“, istaknuo je Mihael Furjan, predsjednik Uprave PLIVE.

 

Među brojnim prednostima za lokalnu i širu zajednicu ističe se otvaranje 100 novih radnih mjesta na samoj lokaciji te više od 100 radnih mjesta povezanih s projektom, kao i neizravno zapošljavanje gotovo 1000 ljudi na poslovima servisa i logistike.

Pliva Novi pogon SM2

S obzirom da se pogon PLIVE nalazi na području Zagrebačke županije, svečanom otvorenju nazočio je i župan Stjepan Kožić koji je istaknuo da svaka realizacija projekta koji je financijski izuzetno visok otvara nova radna mjesta, ali i pokazuje tehnologiju koja je na svjetskoj razini. „Sretni smo da se ovakve investicije događaju upravo u Zagrebačkoj županiji. To znači nova zapošljavanja, dizanje BDP-a na određenom prostoru i mogućnost da će i u budućnosti biti još takvih investicija.“

 

Novo postrojenje TAPI-ja (Teva Active Pharmaceutical Ingredients) vrijedno pola milijarde kuna u pojedinim će segmentima udvostručiti PLIVINE proizvodne kapacitete, a više od 95 posto proizvoda biti će namijenjeno izvozu na najveća svjetska tržišta. Inače, u novom višenamjenskom postrojenju proizvoditi će se 20-tak različitih aktivnih supstancija za lijekove.

 

„U novi pogon ugrađena je trenutno najsofisticiranija i najsuvremenija proizvodna oprema, a vrhunske tehnologije omogućiti će da proizvodimo široku paletu proizvoda, uključujući i mnoge supstancije koje do sad nismo radili. Ponosni smo što možemo uspješno raditi u Hrvatskoj i svojim rezultatima biti prisutni na brojnim svjetskim tržištima“, rekla je Romana Šantar, izvršna direktorica TAPI Hrvatska.