Prijava

Vaša prijava

Predsjednica Grabar-Kitarović protiv regionalizacije


Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pružila  je punu političku potporu opstanku za sve županije. Predsjednica je, na sastanku sa svim hrvatskim županima, istaknula kako je protiv regionalizacije, jer strahuje da bi došlo do okrupnjavanja funkcija i dužnosti, a ona se zalaže za decentralizaciju. Također, smatra da je ovakav regionalni ustroj s 21 županijom, koji je uveo prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, dobar sustav koji odražava potrebe ljudi na terenu. Smanjivanje broja županija, kazala je, destabiliziralo bi državu i dovelo do nedostatnog regionalnog razvoja.

 

Bez županija Hrvatska ne bi povukla niti pola sredstava koje je povukla iz fondova Europske unije. Preko tisuću projekata je realizirano uz sufinanciranje Europske unije upravo zahvaljujući županijama. – istaknuo je ministar regionalnog razvoja Tomislav Tolušić te je dodao kako su županije važne i u kontekstu razvoja ruralnog područja.

 

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk smatra da županije moraju biti partneri Vladi i institucijama u budućoj reformi. „Predložili smo i konkretne mjere koje se odnose na spajanje ureda državne uprave sa županijskim upravama, provođenje inspekcijskog nadzora u prvom stupnju i veću nadležnost županija kod raspolaganja državnom imovinom, poljoprivrednim zemljištem i ostalim resursima.“

 

Sastanku je u ime Zagrebačke županije prisustvovao zamjenik župana Rudolf Vujević.


FOTO Dani otvorenih vrata Gorice staklo