Prijava

Vaša prijava

DOZNAJEMO Gorički vatrogasci postaju dio velikog mimohoda u proslavi 140. obljetnice hrvatskog vatrogastva


Velikim mimohodom, na kojemu će sudjelovati oko 2500 vatrogasaca sa 17 različitih vozila iz svih hrvatskih županija, sutra će se u Zagrebu proslaviti 140. obljetnica vatrogastva u Hrvatskoj.

 

Proslavi će se posebno priključiti Vatrogasna zajednica Grada Velike Gorice. Njezin predsjednik Borislav Turan za Cityportal je potvrdio kako se za svečanu povorku priprema 20 goričkih vatrogasaca.

 

vatrogasci, misa (6)

 

“Okupit ćemo se u 7,15 sati ujutro, a zatim vatrogasnim vozilom krenuti za Zagreb. Među 20 vatrogasaca bit će predstavnika profesionalne postrojbe i dobrovoljnih vatrogasnih društava. Osim toga, Goricu će predstavljati podjednaki broj muških i ženskih vatrogasaca”, ispričao nam je Turan.

 

Mimohod vatrogasaca počinje u 9 sati, od Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, Savska 1 te kreće preko Frankopanske ulice, Ilicom prema Trgu bana Josipa Jelačića gdje će vatrogasci biti postrojeni. Na središnjem zagrebačkom trgu dat će prijavak predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, a zatim će biti izvedena atraktivna pokazna vježba.

 

Od 8.45 do 10 sati bit će zatvoren sav promet trasom mimohoda: Savska 1 – Frankopanska ulica- Ilica, Trg bana Josipa Jelačića.

 

vatrogasci, misa (3)

 

Svečana skupština povodom 140. obljetnice djelovanja Hrvatske vatrogasne zajednice održat će se u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ s početkom u 11.30 sati. Istaknutim hrvatskim vatrogascima bit će dodijeljena državna odlikovanja.

 
Hrvatska vatrogasna zajednica osnovana je 1876. godine pod nazivom Hrvatsko-slavonska vatrogasna zajednica i bila je jedna od prvih nacionalnih vatrogasnih zajednica na ondašnjem području Austro-Ugarske. Osnovana je čak prije nego austrijska vatrogasna zajednica.
 


Poslovni uzlet Velike Gorice