Prijava

Vaša prijava

Crne mambe obilježile 25 godina i poručili: ‘Bili smo vojnici, ostali smo ljudi’


Polaganjem vijenaca, svečanim postrojavanjem, čitanjem ratnog puta i humanitarnim koncertom za oboljele branitelje u Dugom Selu je obilježena 25. godišnjica osnutka 1. pješačke bojne Crne mambe 2. gardijske brigade Gromovi.

 

U ratu jedan od zapovjednika Crnih mambi, danas predsjednik istoimene Udruge, Ivica Šafarić Ninđa kaže kako se udruga danas bavi sportom, kulturom, djecom i mladima, humanitarnim radom, a u posljednje vrijeme najviše pomažu oboljelim suborcima.

 

crne mambe slika 3

“Ima nas iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a imamo i par ljudi iz Austrije i Francuske. Ukupno oko 350 pripadnika. Mi smo jedna specifična postrojba, a u šali znam reći ‘tko nas je okupio, dobro nas je okupio'”, rekao je Ivica Šafarić Ninđa, po riječima svojih suboraca ‘živa legenda’ Domovinskog rata.

 

“Doprinijeli i izvojevali stvaranju Hrvatske jesmo definitivno, a da smo je ovakvu očekivali nismo, to je očigledno. Dalje, koliko se god godina družimo pozivamo da ostanemo časni i ponosni kakvi smo bili ’91. Naša uzrečica je već nekoliko godina ‘Bili smo vojnici, ostali smo ljudi'”, dodao je Šafarić.

 

crne mambe slika 1

Iz Zagrebačke županije u Domovinskom ratu je sudjelovalo 29.400 boraca, a župan Stjepan Kožić na obilježavanju 15. svibnja, danu osnutka Crnih Mambi, svima im je na tome zahvalio.

 

“Mi smo ponosni na te borce. Hrvatska sada ima određenih problema, prije svega u gospodarstvu, ali ja se nadam ako bi imali zajedništva takvog kao što smo imali u Domovinskom ratu da svi ovi problemi bili bi mali, bili bi laki i vrlo lako bi ih odradili”, objasnio je župan Kožić.