Prijava

Vaša prijava

2016. i 2017. proglašene Godinama bijele rode


Na inicijativu Javne ustanove Zeleni prsten, Skupština Zagrebačke županije proglasila je 2016.-tu i 2017.-tu Godinama bijele rode s ciljem očuvanja i zaštite populacije bijele rode, te očuvanje sela i prostora koji zajedno čine vrijedan resurs, ne samo lokalni već i nacionalni. Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih i doprirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu.

 

Javna ustanova u ovoj godini mnoge aktivnosti usmjerava na promicanje znanja i važnosti očuvanja bijele rode kao i očuvanja identiteta sela na području županije u smislu suživota čovjeka i prirode. Tako je uz redoviti monitoring bijelih roda, objavljena je zbirka haiku poezije „Pod krilom rode“ kao i društveno edukativna igra „Putovanje bijele rode“.

 

Inače, u 2015. godini na području Zagrebačke županije zabilježeno je 237 gnijezda: 86 na obiteljskim kućama, štagljevima, crkvama, školama, vatrogasnim domovima i 151 na stupovima. Proglašenjem Godina bijele rode želi se zahvaliti svim ljudima koji na svojim krovovima čuvaju rodina gnijezda jer na taj način sudjeluju u očuvanju biološke raznolikosti, odnosno prirodne baštine svog kraja.

 


Radionica oslikavanja tekstila