Prijava

Vaša prijava

Župa Svetog Petra i Pavla danas slavi svoje zaštitnike


Svetkovina je Petra i Pavla, a velikogorička župa, čiji su oni zaštitnici, svake godine slavi i obilježava ovaj važan spomendan.

 

“Župa svetog Petra i Pavla za ovu svetkovinu pripremala se ove godine, kao i prijašnjih godina, trodnevnicom koju je ove godine vodio fra Drago Bojić, franjevac iz Jajca. U svome izlaganju i navještenju evanđelja bio je izuzetno zanimljiv ljudima, a ujedno nas je i poticao da stavimo evanđelje u svoja srca”, rekao je župnik Dragutin Kujavec.

 

Župa je osnovana u travnju 1971. godine, a ime je, između ostalog, dobila prema crkvi sv. Petra, koja je nekad, kao ugledna crkva postojala u turopoljskom selu Petrovini, čiji su tragovi danas potpuno nestali.

 

“Danas, na samu svetkovinu, bile su mise. Ujutro u 7,30 misu je držao franjevac iz Odre fra Petar Bašić, drugu misu u 9 sati imao je fra Drago Bojić, treću misu također je predvodio fra Drago Bojić”, kazao je Kujavec.

 

Večernju misu u 18,30 sati predvodit će upravo župnik Dragutin Kujavec.

 

“U slavlju trodnevnice, sinoć je nasupio Gorički gradski zbor koji je pjevanjem tijekom mise obogatio cijelu večer”, napomenuo je župnik Kujavec.

 

U katoličkom kalendaru sveti Petar štuje se skupa sa svetim Pavlom. Obično ga se u kršćanskoj ikonografiji prikazuje s ključevima u rukama, budući da mu je Isus u evanđelju predao ključeve kraljevstva nebeskog. Zaštitnik je Crkve, Rima, papa, ribara, pekara, mesara, graditelja mostova, urara, postolara, gladnih, zidara, brodograditelja i mnogih mjesta širom svijeta.