Prijava

Vaša prijava

Statua Zlatne ruke samoborskom obrtniku


Hrvatska obrtnička komora, u znak održavanja obnoviteljske Skupštine 1. srpnja 1994. godine, svečanom Akademijom obilježila je Dan Komore. Najzaslužnijim obrtnicima koji su svojom aktivnošću i suradnjom s komorom dali izniman doprinos razvoju obrta i obrtničkih institucija, na Akademiji su dodijeljena najviša priznanja „Zlatne ruke“.

Dodjela Statue Zlatne ruke

Predsjednik komore Dragutin Ranogajec iskoristio je priliku i poručio budućoj Vladi kako obrtnici od njih očekuju puno više rada i odgovornosti te da slušaju one koji znaju koji je problem gospodarstva. – Na žalost trendovi nisu zaustavljeni, još uvijek imamo više zatvaranja obrtna nego otvaranja. Ali započeli smo neke reforme s ministarstvom poduzetnišva i obrta i trebamo nastaviti u tom smjeru. U posljednjih pet godina nestalo je više od 10 tisuća obrta. – naglasio je Ranogajec.

 

Najviše priznanje za samoborskog ugostitelja

 

Statua „Zlatne ruke“ s poveljom pripala je, među ostalima, i Marijanu Karloviću, obrtniku iz Samobora. Ugostiteljstvom se bavi 35 godine. Kaže voli svoj posao u koji je puno uložio, ali mu se i puno toga vratilo. – Presretan sam i ja i moja obitelj kao i oni koji će me naslijediti. Do mirovine mi je ostalo još godina dana stoga je ova nagrada došla u pravo vrijeme. – sretno i zadovoljno će Karlović.

Dobitnik Marijan Karlović iz Samobora

Svečanosti je nazočio i pročelnik za gospodarstvo Zagrebačke županije Damir Fašaić koji je istaknuo kako Županija, ne pomaže samo financijski svojim obrtnicima i poduzetnicima, već i na druge načine kao što su edukacije, povezivanje obrtnika s drugima i drugo. –Nastojimo učiniti sve kako bi zadržati broj obrtnika, ali i povečali broj obrta na našem području jer smo svijesni da je trend gašenja obrta prisutan u cijeloj Hrvatskoj pa tako i u Zagrebačkoj županiji. – naglasio je pročelnik Fašaić.

 

Na Akademiji, su također dodiljeljene i nagrade Ministarstva poduzetništva i obrta „Šegrt Hlapić“ te su promovirani i novi majstori i majstorice, njih 1.368, koji su položili majstorske ispite proteklih godinu dana.