Prijava

Vaša prijava

Ljetni mjeseci mamac su za provalnike, saznajte kako se zaštititi


I ovo ljeto Policijska uprava Zagrebačka provodi preventivnu akciju ‘Dobar susjed – siguran stan’ kojoj je cilj potaknuti susjedski nadzor kako bi spriječili provale i krađe. Zbog godišnjih odmora mnogi domovi su prazni, pa su provale u njih lopovima lakše. Policija je stoga izdala knjižicu uputa kako bi građani mogli zaštiti svoju imovinu.

 

“Bit susjedskog nadzora je u poticanju građana da pomažu jedni drugima i da uz policiju budu čuvari imovine, putem zapažanja i izvješćivanja o sumnjivim pojavama u svojim četvrtima. Ideja se temelji na međusobnom poznavanju susjeda, potrebi da zaštite jedni druge, interveniraju u ime drugih i ako se primijeti nešto sumnjivo, dojave policiji“, objašnjavaju iz policije.

 
Dobar susjed – siguran stan
 

Kako bi zaštitili svoju kuću ili stan, policija kao prvi korak predlaže razvijanje dobrosusjedskih odnosa i razmjenu telefonskih brojeva.

 

„Obratite pozornost na sumnjive osobe. Iznenadite ih pitanjima i pokažite sumnjičavost. Bitno je i upamtiti njihove fizičke osobine ili auto koji voze“, kažu u policiji.

 

Nadalje, i sami građani trebaju znati kako zaštiti svoju imovinu, a to mogu učiniti tako da nadograde mehaničku zaštitu na vratima i prozorima, zaključavaju ulazna i stražnja vrata te postave elektronsku zaštitu koja signalizira ulazak u stan jer ona djeluje i preventivno.

 

„Popišite vrijedne predmete, zapišite serijske brojeve računala, mobitela, bicikala i slično, a dobro bi bilo i ugraditi kućni sef za novac i nakit. U slučaju provale, obavezno nazovite policiju na 192, a do dolaska policije ne dirajte ništa jer ćete uništiti tragove“, objašnjavaju u policij.